Guereza

Guerezan är skicklig på att klättra i träd och kan göra tio meter långa hopp mellan träden. Den östliga svartvita guereza som finns på Skansen lever i grupper om sex till tio djur.

 • Föds med vit päls

  Den svartvita guerezan lever i Centralafrika. Ungen föds med vit päls. När de sedan blir äldre och större mörknar kroppsbehåringen och långa, vita hårstrån börjar växa runt ansiktet, på båda sidor av ryggen och på svansen.

  I varje grupp finns det flera besläktade honor, deras avkommor och en vuxen hane. De äldsta honorna reglerar oftast aktiviteterna som födosök, förflyttning, putsning och vila. De är skickliga på att klättra i träd och kan göra tio meter långa hopp mellan träden.

 • Fakta om guereza
  Vetenskapligt namn:

  Colobus guereza

  Ordning:

  Primater

  Familj:

  Markattartade apor

  Vikt:

  8 kg för honor och upp till 14 kg för hanar

  Könsmognad:

  1 år

  Parningstid:

  Året runt

  Dräktighetstid:

  158 dagar

  Antal ungar:

  1

  Livslängd:

  Upp till 30 år

  Äter:

  Blad

  Utbredning:

  Östra Afrika

 • Med sin vackra svart-vita päls och långa svans var guerezan tidigare ett eftertraktat jaktbyte och den jagades hänsynslöst – numera är den fridlyst.

  Idisslare

  Guerezaapornas kost består till största delen av löv men även frukt. Eftersom bladen är näringsfattiga behöver de äta stora mängder löv och andra växter varje dag för att få i sig tillräckligt med näring. Blad innehåller cellulosa som är svårsmält och därför har guerezaaporna utvecklat ett specialiserat matsmältningssystem, de är idisslare vilket innebär att deras magar är tvådelade.

  Fortplantning

  Honorna blir könsmogna två år tidigare än hanen. Hon visar att hon är redo att para sig genom att smacka med tungan och visa bakdelen för hanen. Ungefär sex månader efter parningen föder honan en unge som väger ca 400 gram. Ungen tas inte bara omhand av mamman, utan också av andra honor.

  Lever bland trädtopparna

  Guerezaaporna lever huvudsakligen i trädtopparna, men vid enstaka tillfällen kan man se dem på marken då de letar föda. Ett område på en kvadratkilometer kan delas av 100 – 500 apor, dessa är uppdelade i olika familjegrupper och deras överlappande hemområden. Familjebanden stärks genom gemensam putsning. För att hålla ”grannarna” på avstånd ryter de vuxna hanarna högt i gryningen och i skymningen.

Här hittar du Guereza