Skånegårdens have

Vid Skånegårdens södersida ligger en lummig trädgård, en skånsk have. Ett besök här visar hur en allmogeträdgård på det skånska slättlandet kunde se ut på 1920-talet.

 • Skånegården skänktes till Skansen 1973 av dess ägare som vuxit upp på gården under början av 1920-talet, sedan 1925 hade den stått obebodd. Väl på plats på Skansen fick den representera landsbygdens och glesbygdens 1920-tal, så även dess trädgård, även kallat have.

  Vid överlämnandet av gården kunde den tidigare ägaren berätta om hur han mindes gårdarnas haven under sin barndom, vilket fungerat som inspiration för hur Skånegårdens trädgård ser ut idag. Detta eftersom den ursprungliga trädgården inte hade tagits omhand på närmare 50 år, men några av de växter som fanns på ursprungsplatsen fick flytta med till Skansen.

  Trädgården med sina buxbomsinramade växtsängar ritades av Bill Agerheim år 1983.

  Trädgårdens utformning

  Haven hittas på boningslängans baksida. Intill boningen finns en rabatt som huserar stockrosor, liljor och bondpioner.

  I mitten av trädgården ligger en rund odlingsbädd, en så kallad solrundning, med ett päronträd i centrum. Det är trädgårdens blickfång och havens förnämsta träd, och är omgivet av gammaldags rosor och vårblommor. På havens andra långsida finns en lummig berså att ställa i trädgårdsmöbler i under årets varmare månader.

 • Skånegårdens trädgård Foto: Marie Andersson

  Lummiga Skånegården

 • Från solrundningen strålar gångar utåt sidorna som bildar fyra odlingskvarter. I det vänstra odlingskvarteret närmast boningslängan odlas främst blomster- och kryddväxter, och i det högra växer ett fläderträd omgivet av växter som blommar i alla årstider.

  I den bortre delen av haven finns fruktträdgården med fruktträd och bärbuskar. Där finns även en kålgård med olika sorters grönsaker. Från köket finns en dörr som leder rakt ut till örtrabatten, ”grovköket”, som vittnar om hur betydelsefulla örterna var för matlagningen.

  Hela haven kantas av höga buskar doftschersmin, syrén och andra höga buskar vilket fungerade som skydd mot den skånska slättens blåst. Det ger hela trädgården en lummig, väldoftande inramning väl värt ett besök.

Hitta till Skånegårdens have