Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Norges nationaldag

Fira Norges nationaldag – Syttende mai – traditionsenligt på Skansen! Dagen till ära är det fullt med norska folkdräkter, norska flaggor och aktiviteter för barn och vuxna i parken. Välkommen den 17 maj!

 • Därför firas Norges nationaldag

  Norges nationaldag, Syttende mai, har sin grund i att kung Christian Frederik undertecknade landets grundlagar 17 maj 1814. Det inledde en kort period av självständighet för Norge innan unionen med Sverige som kom till stånd samma år. Den 26 oktober 1905 upplöstes unionen och sedan dess firar Norge sin nationaldag med pompa och ståt, 17 mai-tåg och nationalsången Ja, vi elsker dette landet.

  Barntåg den 17 maj har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och festklädda barn och norska flaggor överallt.

  Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek, från mindre tåg i byarna till det tåg som går genom Oslo med tiotusentals personer. Det går också tåg i norska miljöer i utlandet. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis bakom standar. Oslo-tåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar på balkongen.

  Firandet på Skansen

  Norges nationaldag, Syttende mai, firas storstilat inte bara i Norge utan även i Stockholm där man samlas och tågar genom centrum till Skansen! Här firas nationaldagen med program på Sollidenscenen och aktiviteter för barn och vuxna på området.