Om Norges nationaldag

Varje år firas Norges nationaldag – Syttende mai – traditionsenligt på Skansen! Dagen till ära är det fullt med norska folkdräkter, norska flaggor och aktiviteter för barn och vuxna i parken.

 • Därför firas Norges nationaldag

  Norges nationaldag, Syttende mai, har sin grund i att kung Christian Frederik undertecknade landets grundlagar 17 maj 1814. Det inledde en kort period av självständighet för Norge innan unionen med Sverige som kom till stånd samma år. Den 26 oktober 1905 upplöstes unionen och sedan dess firar Norge sin nationaldag.

  17 maj-tågen

  Från första början så firades Norges nationaldag med pompa och ståt, nationalsången Ja, vi elsker dette landet och ett 17 maj-tåg.

  Att tåga just detta datum har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet, där inte minst barns deltagande stått i fokus. Barntågen består då som nu av marscherande musikkårer och festklädda barn och norska flaggor överallt.

  Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek, från mindre tåg i byarna till det tåg som går genom Oslo med tiotusentals personer. Det går också tåg i norska miljöer i utlandet. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis bakom standar. Oslo-tåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar på balkongen.

  Firandet på Skansen

  Norges nationaldag firas även i Sverige. Firandet på Skansen och i Stockholm uppmärksammas i en omfattning som gör arrangemanget till det största utanför Norges gränser.

  För den som vill delta i firandet på Skansen så kan man ansluta till folksamlingen som möts i centrala Stockholm och gemensamt tågar mot Djurgården och Skansen. På plats firas 17 maj med program på Sollidenscenen och aktiviteter för barn och vuxna runtom i parken.

 • Norsk kultur på Skansen

  Vastveitloftet har norskt ursprung och är den enda icke-svenska byggnaden på Skansen. Läs mer på DigitaltMuseum.