Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Buföring

Hur gick det till när boskapen fördes upp till Fäboden för sommarbete? Hör oss berätta om buföringstraditionen och om våra lantraser medan vi går tillsammans med djuren.

  • Vi vandrar till fäboden med folk, häst, kor och getter. Här får du uppleva fäbodlivet och njuta av lingondricka, en bit tunnbröd och nykärnat smör.

  • Fäboden, Skansen Foto: Maria Johansson

    Delar av Skansens Fäbod

  • Fäboden – en sommarvistelse för djur och människor

    Norr om en tänkt linje från södra Värmland till norra Uppland ser jordbruket annorlunda ut än längre söderut. Här har inte åkerbruket inte spelat samma roll, i stället har skogar och utmarker spelat en avgörande roll för djurhållningen. Genom att utnyttja skogsbetet kunde man hålla fler djur än vad byn kunde bära året runt.

    För att möjliggöra detta byggde man fäbodar – sommargårdar långt ute i skogen. Dit flyttades djur och ibland hela hushållet under sommaren. Vissa gårdar hade flera fäbodar: hemfäbodar för våren och fjärrfäbodar för sommaren.

    Sommar på fjärrfäboden

    Fjärrfäbodarna låg ofta flera mil bort och drevs ofta gemensamt av flera bönder. Här tog kvinnorna hand om djuren hela sommaren – de mjölkade, vallade i skogen och förädlade mjölken till smör, ost och messmör.

    Att ha manliga vallare var ovanligt – och från år 1680 till och med förbjudet på grund av dåtidens stränga syn på moral.

    Från medeltid till modern tid

    Fäbodbruket växte fram under 1300–1400-talet och hade sin storhetstid på 1700–1800-talet. I takt med att mejerier, odlad vall och skogsindustrin växte fram under sent 1800-tal började fäbodarna försvinna.

    Idag finns omkring 250 aktiva fäbodar i Sverige. De får stöd för sin viktiga roll i att bevara kulturarvet – och den biologiska mångfalden från skogsbetet.

    En högtidsdag i juni – buföring till fäboden

    När det var dags att föra djuren till fäboden var det fest i byn. Alla skulle gå samtidigt – ingen fick tjuvstarta. Tåget av djur, människor och klövjade hästar ackompanjerades ofta av musik. Sedan gick man hem, medan djuren och fäbodkullorna stannade kvar för sommaren.

    Fäbodliv på Skansen

    På Skansen kan du uppleva en långfäbod från Älvdalen i Dalarna – en plats som levandegör hur livet kunde se ut i början av 1900-talet. Vi berättar också om dagens fäbodbruk och vikten av att se fäboden som en helhet – med djur, skogsbete, slåtter och mathantverk.

    I eldhuset från 1659 visar vi hur mjölken blev till ost, smör och messmör – och låter dig smaka. Våra djurvårdare tar hand om fjällnära kor, skogsfår från Åsens by och jämtgetter – alla är hotade svenska lantraser.

    Följ med på buföring – en levande tradition

    Varje sommar inleder vi säsongen med buföring från Moragården upp till fäboden. Det blir berättelser, musik och en färgsprakande promenad med djur och besökare genom Skansen.

    Väl framme bjuds det på tunnbröd med nykärnat smör och lingondricka – och du får lära känna våra djur på nära håll.

    När sommaren går mot sitt slut avslutar vi med hembuföring tillbaka till Moragården – och firar med smakprov från det som tillverkats under sommaren.

Hitta till Moragården