Gröt till vardag och fest

I äldre tider åts mycket gröt och gröten som åts vittnar om var i landet man befann sig, vilken social gruppering man tillhörde och om det var vardag eller fest. Kliv in i flera av våra kulturhistoriska miljöer för att lära dig mer om grötens historia!

  • Finns något att inspireras av från gångna tiders kosthållning? Under 21 och 22 oktober kan du lära dig mer om grötens historia genom olika tider och samtidigt få möjlighet att reflektera över dagens syn på gröt som maträtt. Vad gjordes den av och vilka tillbehör serverades till? Då som nu förknippas gröt med både vardag och fest – havregrynsgröten som hälsosam frukost eller risgrynsgröt som ett självklart inslag på julbordet.

    I Älvrosgården kan du lära dig mer om 1830-talets potatisgröt, och i Boktryckarstadens medelklasskök berättas det om gröt kokt på mjölk när man under 1840-talet började ersätta den kornbaserade festgröten med risgrynsgröt.

    Under 1920-talet har gröt gjord på ångbehandlad havregryn blivit populärt, vilket du kan höra mer om i Statarlängan. I Järnhandlarbostadens 1930-talskök visas klappgröt som var ett vanligt mellanmål för barn men också som efterrätt.

Dag Tid
Visa mer