Baltic Sea Science Center på Skansen firar fem år!

Den 11 april är det femårsjubileum för Baltic Sea Science Center på Skansen – en plats för kunskap, forskning och utbildning om Östersjön.

 • Sedan öppningen 2019 har Östersjöhuset blivit en plats där Skansens besökare kan öka sin kännedom om vårt närmaste hav, förstå dess utmaningar och ta reda på vad vi tillsammans kan göra för att vända utvecklingen i en positiv riktning. Under de första fem åren har Baltic Sea Science Center välkomnat över en miljon gäster och tusentals skolklasser!

  Projektet med ett Östersjöhus på Skansen inleddes under tidigt 2010-tal och möjliggjordes genom att stiftelsen BalticSea2020 gick in som huvudfinansiär. I april 2019 invigdes Baltic Sea Science Center av H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

  –  Havs- och klimatfrågorna är viktigare än någonsin och vårt arbete att sprida kunskap fortsätter med lika stort engagemang som när vi slog upp dörrarna för fem år sedan. Ett stort tack till alla våra gäster, skolklasser, medarbetare för ert ovärderliga engagemang och såklart till våra fantastiska samarbetspartners! säger Anna Björn, enhetschef på BSSC.

  En plats för alla som vill lära sig om havet

   

  Baltic Sea Science Center (BSSC) på Skansen är en plats dit alla kan gå för att lära sig mer om Östersjöns unika miljö. I akvarierna – som representerar Östersjöns djup: från brygga till djupaste botten – möter besökaren havets myllrande ekosystem och rika djurliv. Här finns fiskar som stora östersjötorskar, den fascinerande öronmaneten, stim av sill och olika typer av växtliv.

  Våningarna ovanför finns interaktiva utställningar som handlar om hur havet och människan påverkar och är beroende av varandra. Här berättas även om Östersjöns framtid utifrån tre miljöutmaningar: övergödning, fiske och miljögifter.

  Välkommen att kika in huset och att lära dig mer om vårt närmsta hav!

 • Akvarium i Baltic Sea Science Center Foto: Mark Harris för SLU

  Dyk ner under ytan och lär om livet i och förutsättningarna för Östersjön.

 • Om Baltic Sea Science Center

  Här ryms akvarier, utställningar, forskning och utbildning om Östersjön under samma tak.

  Läs mer om verksamheten på Baltic Sea Science Center här.