Idag öppnar Brottsplats Östersjön – en riktig skräputställning

Se det skräp som dykare fiskat upp i Stockholms vatten och lär mer om hur vi människor påverkar haven i vår nya utställning.

  • Idag öppnar utställningen ”Brottsplats Östersjön” på Baltic Sea Science Centers terrass på Skansen. Här får gäster se delar av de enorma mängder skräp som dykare fiskat upp i Stockholms vatten, men också lära sig om hur vi människor påverkar haven och vad vi kan göra åt det.

    Varje år läcker nära elva miljoner ton plastskräp till haven, och det beräknas tredubblas till 29 miljoner ton år 2040 om vi fortsätter som nu. De stora mängder skräp – allt från plast, metall och batterier till förpackningar, glas och fiskeredskap – som finns i våra hav orsakar betydande problem både för människor och djur. Skansen nya utställning ”Brottsplats Östersjön” uppmärksammar problemen men vill också lyfta lösningar.

    Sexhundra kilo sopor från dyk vid Strandvägen

    Utställningen är ett samarbete med Rena Mälaren, en ideell organisation som dyker och plockar upp skräp från havets botten, och Stockholm Vatten och Avfall.

    – Rena Mälaren har under flera år dykt och plockat upp skräp. Här samlar vi det i en enorm nätbur så att gäster får se vad som hamnar i havet, hur vi människor påverkar och vad vi kan göra åt det, säger Anna Björn, enhetschef på Baltic Sea Science Center och en av initiativtagarna bakom utställningen.

    Innehållet i utställningen kommer från Stockholms närliggande vatten.

    – I helgen dök vi vid Strandvägen där vi plockade upp fyrtio kilo blybatterier och ytterligare sexhundra kilo sopor för att färdigställa utställningen, Fredrik Johansson från Rena Mälaren.

    Utställningen Brottsplats Östersjön

    En förlorad resurs

    Haven täcker sjuttio procent av vår planet och över tre miljarder människor är beroende av den marina och kustnära biologiska mångfalden för sin försörjning. Majoriteten av skräpet i havet kommer från människor på land. Skräp som hamnar i havet är en förlorad resurs, men slänger man skräpet rätt kan det i stället återvinnas. Visste du att aluminium kan återvinnas till nya ledningar, läskburkar och till och med flygplan?

    – Vi vill visa hur varje enskild individ kan vara med och påverka, att våra val har betydelse. Ett enkelt exempel är att i havet kanske inte en glasflaska gör så stor skada men återvunnen skapar den stora energivinster och kan användas till nytt material, säger Anna Björn.

    På Baltic Sea Science Centers fyraårsdag, den 11 april, kan du träffa representanter från Rena Mälaren som kommer vara på plats i huset med dykutrustning och berättar då om arbetet med utställningen och om skräp i våra hav.

    – Vi vill med utställningen göra folk medvetna om hur man under längre tid behandlat den här planeten och vad man kan göra för att hjälpa miljön på traven, säger Fredrik Johansson.

    Utställningen finns att se från den 6 april och under hela sommaren i ett första skede.

    Läs mer om Baltic Sea Science Center. 
    Läs mer om fyraårs-firandet på Baltic Sea Science Center.

  • Om Rena Mälaren

    Rena Mälaren är en ideell organisation som dyker och plockar upp skräp från havets botten. På sex år har de tagit upp: 35 ton blybatterier, 1200 elsparkcyklar, åtta bilar, 15 mopeder/motorcyklar och 283 ton skräp.

    Läs mer på www.renamalaren.com