Östersjön på Skansen fyller fyra år!

Under påsklovet firas det för fullt på Skansens Baltic Sea Science Center som fyller fyra år! Kom hit och ta del av roliga aktiviteter för hela familjen.

 • I april fyller vårt östersjöcentrum Baltic Sea Science Center fyra år och det firar vi tillsammans med Skansens gäster! Under påsklovet kan du lyssna på akvarieprat, träffa Kapten Reko, skapa och rita, testa toabasket eller varför inte skriva egna miljölöften. Den 11–16 april bjuder vi även alla barn att testa fiskelyckan i en klassisk fiskdamm. Missa inte heller att besöka vår nya utställning ”Brottsplats Östersjön”.

  Brottsplats Östersjön – en riktig skräputställning

  Majoriteten av skräpet i havet kommer från oss människor på land. Delar av det skräp som hamnar i havet är en förlorad resurs. Slänger man skräpet rätt kan det i stället återvinnas.  Den 6 april öppnar den tillfälliga utställningen ”Brottsplats Östersjön” på terrassen vid Baltic Sea Science Center. Utställningen är ett samarbete med Rena Mälaren, en ideell organisation som dyker och plockar upp skräp från havets botten, och Stockholm Vatten och Avfall.

  – Rena Mälaren har under flera år dykt och plockat upp skräp. Här samlar vi det i en enorm nätbur så att besökare får se vad som hamnar i havet, hur vi människor påverkar och vad vi kan göra åt det, säger Anna Björn, chef för Baltic Sea Science Center på Skansen.

  På själva 4-årsdagen, den 11 april, träffar du representanter från Rena Mälaren som är på plats i huset med dykutrustning och berättar om arbetet med utställningen och om skräp i våra hav.

  Läs mer om vad som händer i påsk på Baltic Sea Science Center: Östersjön på Skansen fyller fyra år!

 • Om Baltic Sea Science Center – Östersjön på Skansen

  På Baltic Sea Science Center på Skansen kan du se och utforska Östersjöns spännande djur- och växtliv. Här finns stora och små akvarier, filmsal och mängder med spännande interaktiva utställningar med Östersjön som tema. Tack vare Stiftelsen BalticSea 2020 med dess grundare Björn Carlson kunde Baltic Sea Science Center, eller Östersjön på Skansen, öppna sina dörrar i april 2019.

  Sedan dess har Skansen tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, Stockholms universitet och Stockholm Vatten och Avfall, skapat en fantastisk mötesplats och ett kunskapscentrum för Östersjöfrågor för skolor och Skansens gäster. På Baltic Sea Science Center får man uppleva livet under ytan, men också vara aktiv och själv undersöka olika frågor och fenomen kopplat till Östersjön, hållbar utveckling och biologisk mångfald. 

  Upptäck Baltic Sea Science Center