Ett globalt perspektiv i rulltrappshallen

Nu lanseras den andra delen av Skansens utställning om biologisk mångfald - en interaktiv glob som på ett spännande och lärorikt sätt visualiserar de utmaningar planeten har framför sig.

  • Utställningen startar i en resa där Skansens gäster färdas i den anrika rulltrappan samtidigt som biologisk mångfald visualiseras på ett sätt som är lätt att ta till sig och förstå. När du efter 80 sekunder kliver av resan kan du fördjupa dig i globen.

    De fyra biomen – det vill säga geografiska områden – hav, skog, jordbruk och staden som visas i rulltrappan återkommer på globen högst upp i rulltrappshallen. Det som visas på globen baseras på vetenskapliga data, vilket till stor del uppmäts av en mängd satelliter som kretsar runt vår jord. Målet är att öka intresset och förståelsen för hur vi människor påverkar den globala utvecklingen och hur vi alla kan bidra till en hållbar framtid.

    Klimat, havsströmmar och odlad mark

    Själva globen är 1,5 m i diameter och väger cirka 50 kg. Den låter oss ta del av olika ekosystem som påverkar hur vår planet fungerar, till exempel hur havsströmmar påverkar klimatet i våra olika världsdelar, eller vilken form av odling vi människor fokuserar på i olika kontinenter.

    – Globen visar på ett spektakulärt och samtidigt pedagogiskt sätt olika utmaningar vår gemensamma planet står inför. Förhoppningen är att våra gäster får med sig ett nytt perspektiv på hur val och livsstil påverkar vår värld, säger Tomas Frisk, chef för Skansen zoologiska avdelning och delaktig i utställningen.

    Utställningen är öppen varje dag och kan besökas under Skansen ordinarie öppettider.

    Läs mer om utställningen

  • Jordglob på Skansen

    Interaktiva globen i rulltrappshallen

  • Utställningen finansieras av Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond och är ett samarbete mellan Skansen, Visualiseringscenter C i Norrköping, Stockholm Resilience Center och Sveriges lantbruksuniversitet.