Grattis till vinnarna i SM i fågelholk 2024

Under våren presenterades finalisterna i SM i fågelholk på Lill-Skansen. Nu är vinnarna korade. ”Regnbågsholken” från Ekerö, ”Svampholken” från Linköping och ”Stubben” från Enskede. Stort grattis!

 • Till årets SM i fågelholk, som arrangeras av Naturskyddsföreningen, skickades 850 – rekordmånga – tävlingsbidrag in från skolklasser i hela landet och en jury valde ut 15 finalistbidrag. Över 24 000 personer har röstat på de 15 finalister som valdes ut av en jury i årets omgång av SM i fågelholk.

  Finalister presenterades på Lill-Skansen

  Antalet tävlande är större än någonsin förut med 850 bidrag från 91 skolor i 65 kommuner. Finalisterna presenterades på Lill-Skansen i mitten av mars.

  – Det har varit ett enormt engagemang för SM i fågelholk i år, med hundratals fantastiska bidrag för att hjälpa fåglarna som drabbas av bostadsbristen i skogen. Stort grattis till vinnarbidragen! säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

  Uppdraget var att bygga en kreativ och bebolig fågelholk och de tävlande är indelade i tre ålderskategorier.

  Här är vinnarna i SM i fågelholk 2024:

  • Förskoleklass–årskurs 3: Team D, Ekebyhov anpassad grundskola, Ekerö, med bidraget ”Regnbågsholken”. Bidraget fick 42 procent av rösterna i kategorin.
  • Årskurs 4–6: Klass 5A, Kvinnebyskolan, Linköping, med bidraget ”Svampholken”. Bidraget fick 58 procent av rösterna i kategorin.
  • Årskurs 7– gymnasiet: Klass 9C, Enskede skola, Enskede, med bidraget ”Stubben”. Bidraget fick 39 procent av rösterna i kategorin.

  Stort grattis från Skansen! 

 • SM i fågeholk 2024

  Vinnarna i SM i fågelholk 2024. Foto: Naturskyddsföreningen

 • Holkar till hotade arter gav specialpris

  Ett specialpris delas också ut till den klass som har gjort mest nytta för hotade fågelarter. I år går det till klass 5 på Unnaryds skola i Hylte kommun. Juryns motivering:

  ”2024 års specialpris i SM i fågelholk går till en klass som satsat stort på att lära sig om och bygga holkar till olika hotade arter. De har uppmärksammat och lärt sig om fåglar såsom tornseglare, talltita och entita. Inte nog med det, de har även tänkt utanför fågelboxen och byggt en holk för fladdermöss. Tack för ert stora engagemang för naturens hotade arter!”

  Läs mer om tävlingen: Så här deltar din klass i SM i fågelholk

 • Därför behövs fler fågelholkar

  Det är ont om gamla och murkna hålträd som är lämpliga för fåglar att bygga bo i och bostadsbristen ökar. Det beror bland annat på att skogsbruket tar bort lövträd och inte låter träd bli gamla. Den som sätter upp en holk och får chansen att se fåglar bygga bo och mata ungar på nära håll, glömmer det inte. 

  Här kan du lära dig hur du bygger en egen fågelholk