Skansens kolonilotter har fått ny grön gestaltning – öppnar 1 maj

Nytt för i år är 1940-talslotten som gjorts om för att ännu bättre berätta om tidens kolonilottsideal, vad man odlade och varför.

 • De senaste åren har ett omfattande arbete gjorts med att se över den gröna gestaltningen i Skansens koloniträdgård som speglar 1920-talet respektive 1940-talets kolonilottsideal. Översynen ska göra kolonilotterna mer trovärdiga för sin tid och få dem att bättre fungera som verktyg i Skansens pedagogiska verksamhet.

  Lotten som visar 1920-talet blev klar i fjol och är omgestaltad med utgångspunkt i handböcker, fotografier och instruktioner till kolonister vid tiden. På 1920-talet odlades varje yta vid lotterna med ätbart. Sorterna som nu odlas är så långt det varit möjligt från 1920-talet, med cirkulering var tredje år som rekommenderades på den tiden.

  – Det interna förhållandet mellan grödorna vad gäller mängd följer en artikel från tiden och vi odlar i en treårig cirkulation, så som man rekommenderade på 1920-talet. I år blir det sista året innan vi börjar om igen, säger Marianne Strandin. Hon är antikvarie för byggnader, trädgårdar och landskap på Skansen och har arbetat tillsammans med den kulturhistoriska avdelningen för att gestalta om koloniträdgårdarna.

 • Kolonistugorna på Skansen

  Sommar vid Skansens koloniträdgårdar.

 • Förra hösten påbörjades arbetet med att även omgestalta lotten som visar 1940-talet.

  – Även här utgår vi från artiklar, böcker, tidskrifter och fotografier från tiden som riktade sig till kolonister. Också sorter, mängder och arrondering av lotten har sin utgångspunkt i artiklar från tiden, berättar Marianne Strandin.

  Målet är att skapa en trovärdig miljö som beskriver 1940-talets kolonilott, och som i viss utsträckning kontrasterar mot 1920-talets kolonilott. Här finns uppstammade bärbuskar för att spara plats, vita smultron ur Programmet för odlad mångfald (Pom), en tjusig rabatt med georginer och den luxuösa gräsmattan som sköts med lie.

  – 1940-talet präglades av kristid men det fanns även utrymme för att pynta och göra fint, att skapa en egen trygg oas i en orolig tid, samtidigt som man odlade grönsaker, frukt och bär. Våren 2024 blir det första året i en cirkulering på fyra år, som var det som rekommenderades på 1940-talet, säger Marianne Strandin.

  Skansens koloniträdgårdar är öppna under maj till september varje år. Volontärerna som bemannar lotterna är ett samarbete med Koloniträdgårdsförbundet och alla är kolonister med erfarenhet av att vara kolonist idag.

 • Öppettider Skansens kolonilotter 2023
  Maj:
  Lördagar, söndagar, samt torsdag 18/5 och fredag 19/5, kl 11-16
  Juni:
  Varje dag, kl 11-16
  Juli:
  Varje dag, kl 11-16
  Augusti:
  Varje dag, kl 11-16
  September:
  Varje dag, kl 11-16