Musik, dans och familjeaktiviteter när midsommar firas på Skansen

Upplev en klassisk midsommar i Stockholm – på Skansen firas midsommar i tre dagar med aktiviteter från förmiddag och långt in i den ljusa sommarnatten.

 • Den 23-25 juni är det dags för årets midsommar på Skansen, en tradition sedan 1891. Under tre dagar blir det en folkfest för alla – där äldre och nyare traditioner ryms sida vid sida. Dansa och lek runt majstången, bind en björklövskrans, njut av god mat och dryck, upplev folkdans, låtspel och folktro.

  I årets midsommarfirande läggs särskild tonvikt på dans och musik. Dagtid blir det midsommarkonsert med Grammisvinnaren Lena Willemark medan vokaltrion Vanja Modigh framför nordiska folksånger i pampiga Seglora kyrka. Dessutom är det premiär för sommarens danskvällar på Galejans dansbana. Både fredag och lördag intar Sandins scenen för den som vill dansa in årets ljusaste natt.

  – Under midsommar är Skansen verkligen i sitt esse. Det är så underbart att se hur mängder av glada midsommarfirare vallfärdar hit för att uppleva det somrigaste vi har! Jag ser fram emot att få fira med både trogna och nya gäster i helgen, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

  Kom snabbare in till firandet den 23 juni genom att förköpa din entrébiljett eller årskort via skansenbiljett.se

 • Midsommarens program

  Se alla aktiviteter under midsommar på skansen.se/midsommarfirande

 • Korta fakta om midsommar
  • Midsommar markerar sommarsolståndet, den tid när solen står som högst på himlen. Det vi årligen firar i slutet av juni är således sommaren.
  • Midsommar, med traditioner som liknar dagens, har firats i Norden sedan medeltiden.
  • I bondesamhället markerade midsommar en viktig brytpunkt i arbetsåret och midsommarnatten hade enligt folktron magiska krafter där övernaturliga väsen ska ha varit extra aktiva.
  • Den lövade midsommarstången, majstången, ska i bondesamhället ha symboliserat god sådd och växtlighet. Den kom troligen till Sverige via Tyskland. De gröna björklöven i sig hade också en funktion, där man i äldre tid satte löv i åkrarna vid midsommar för att grödorna inte skulle förstöras av oväder.
  • En tradition som fortlever är kärleksspådomen om att lägga sju eller nio sorters blommor och under kudden. Dessa plockas på kvällen under tystnad för att inte bryta magin, och under midsommarnatten sägs man drömma om den man ska gifta sig med.

Upplev när majstången reses på midsommarafton.

Bind en björklövskrans under midsommar på Skansen.

Dansa runt majstången tillsammans med Skansens folkdanslag.