En musikalisk tidsresa till 1950-talet när Skansen lanserar sommarmusikal

Den 4 maj är det premiär för Skansens nya musikalsatsning ”Tillbaka till tvättiden” - en humoristisk föreställning om en familj på 1950-talet och deras oförutsägbara äventyr med den senaste teknologin. Musikalen spelas från maj till september på Bollnästorgets dansbana.

 • Tillbaka till tvättiden utspelar sig i Sundbyberg under 1950-talet. När pappa Hasse kommer hem med en gåtfull present, en toppmodern tvättmaskin, står familjen inför oväntade utmaningar och äventyr. Det blir startskottet för en hisnande och humoristisk resa där tvättmaskinen tycks ta på sig ett liv av sin egen.

  “Den helt nyskrivna musikalen “Tillbaka till tvättiden” är en av sommarens stora nyheter som ger oss ett humoristiskt och dansant perspektiv på hur klassamhället och könsrollerna har förändrats sedan 50-talet. Det kommer att bli kul, trallvänligt och lärande för alla åldrar på Bollnästorgets dansbana i sommar. Dessutom spelas en av föreställningarna på engelska så att våra utländska turister också ska hänga med”, säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen.

  Om produktionen och ensemblen

  Produktionen är signerad Presens Impro, ett ledande namn inom improvisationsteater och humor. My Gudmundsdotter och Erik Broström, grundarna av Presens Impro, har med sin passion för komedi och teater etablerat sig som framstående aktörer inom den svenska teaterscenen.

  ”Jag hoppas att publiken får med sig en känsla av nostalgisk charm, där en enkel tvättmaskin förvandlas till en symbol för 1950-talets förändring och familjens oförutsägbara resa. Nostalgi för de äldre och utbildning för de yngre men massa humor och show för alla” säger My Gudmundsdotter, som regisserat Skansens nya musikal.

  Med manus av Malin Sohlman Möller och musik av Björn Ende och Erik Broström, vill Presens Impro ge publiken en minnesvärd upplevelse fylld med sång, dans och skratt.

  Ensemblen består av en talangfull grupp skådespelare med Anna Christersson, Filip Erbro, Maria Lindström, Moa Stockfors, Maria Bergenfalk och Gunnar Klint, som alla bidrar till att ge liv åt karaktärerna och berättelsen.

  Premiären för ”Tillbaka till tvättiden” äger rum den 4 maj på Skansen. Föreställningen spelas under flera helger under våren och sedan dagligen i sommar. Tillsammans med aktiviteter som Cykelsemster 1952 och den kulturhistoriska miljön Folkets hus blir ”Tillbaka till tvättiden” en del av 1950-talssommaren på Skansen.

 • Tillbaka till tvättiden