Skansen utsedd till finalist i Stimgitarren 2024

Skansen har blivit utsedda till en av finalisterna i den prestigefyllda tävlingen Stimgitarren 2024. Tävlingen, som arrangeras av Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (STIM), syftar till att uppmärksamma och belöna institutioner och initiativ som främjar svensk musik och musikkultur.

 • Stimgitarren har delats ut sedan 2002 som uppskattning till kunder som använder musik på ett genomtänkt sätt i sin verksamhet, och varit noggranna med att musikskaparna ska få ersättning för sitt arbete. Skansen har länge varit en central plats för bevarande och främjande av svensk kultur och musik, och denna nominering är ett erkännande av det viktiga arbete som utförs av både personal och artister som verkar på Skansen.

  ”Vi strävar alltid efter att erbjuda våra gäster en unik upplevelse med musik och kultur i fokus. Musiken är en viktigt för den totala gästupplevelsen och bidrar tills stor del att levandegöra Skansen, skapa stämning, gemenskap och glädje. Denna nominering inspirerar oss att fortsätta, utveckla och förbättra vårt musikutbud” säger Skansens evenemangschef Matilda Klein.

  I år bjöds allmänheten in för att nominera sina favoritställen, och gensvaret var enormt. STIM mottog ett rekordstort antal nomineringar från restauranger, frisörer och arbetsplatser som alla utmärker sig genom sitt genomtänkta användande av musik. Juryn valde ut fyra kandidater stack ut lite extra, där Skansen var en av dem. Mottagaren av årets Stimgitarr presenteras i mitten av augusti.

  STIMS motivering lyder:  

  ”Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och håller öppet året runt. Med musik levandegörs historia och nutid – från gamla låtskatter framför sprakande eldar till dansbandskvällar på Galejan. Musikal och kringvandrande orkester tar besökarna tillbaka till 50-talet, och Sveriges högtider firas tillsammans med gäster från hela världen. Allsång på Skansen är en tradition som värnas om, speciellt i tider där gemenskap behövs. Skansen är även en arena för både små och stora livekonserter inom alla genrer.”

  Skansen vill tacka artister, musiker, upphovsmännen och STIM för fint samarbete och engagemang. ”Det är tack vare er alla som vi kan fortsätta att vara en levande och dynamisk del av Sveriges kulturarv,” avslutar Matilda Klein.