SM i fågelholk: Idag presenteras årets finalister på Skansen

Idag presenterades årets finalister i SM i fågelholk som arrangeras av Naturskyddsföreningen och engagerar skolbarn i hela landet.

 • Bland 450 bidrag från skolelever över hela Sverige, från Vilhelmina i norr till Lomma i söder, har 15 holkbyggen nu valts ut som finalister i årets SM i fågelholk 

  Tävlingen är öppen för alla klasser och skolor och är till för att stärka skolbarns relation till fåglar och natur. Att sätta upp holkar är ett roligt sätt att kombinera kreativitet och praktisk naturvård. Snickra en holk och få vild livsglädje inpå knuten!  

  – Det är jätteroligt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. I år deltar fler skolor än vanligt, vilket är ett tecken på att intresset för naturfrågor och biologisk mångfald växer i skolan, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen. 

  Var med och rösta fram ”Årets holkbyggare”  

  Årets 15 finalister har tävlat i tre olika kategorier: förskoleklass – årskurs 3, årskurs 4–6 och årskurs 7-gymnasiet. Nu kan du vara med och bestämma vilka skolklasser som ska vinna i år! 

  Se finalisterna och rösta på din favorit på Naturskyddsföreningen webbsida 

  Omröstningen stänger den 2 april klockan 23.59 och vinnarna presenteras den 4 april. 

  Mer information om tävlingen hittar du här 

  Foto: Naturskyddsföreningen

 • Därför behövs fler fågelholkar

  Det är ont om gamla och murkna hålträd som är lämpliga för fåglar att bygga bo i och bostadsbristen ökar. Det beror bland annat på att skogsbruket tar bort lövträd och inte låter träd bli gamla. Den som sätter upp en holk och får chansen att se fåglar bygga bo och mata ungar på nära håll, glömmer det inte. 

  Här kan du lära dig hur du bygger en egen fågelholk