Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Drop in-bröllop

Välkomna att gifta er utomhus på en av Stockholms vackraste sommarplatser. Till er dag behöver ni ta med legitimation och hindersprövning – resten ordnar vi!

 • Under dagen hittar ni allt för att göra er dag extra minnesvärd: flera olika restauranger att äta och fika på, hjälp med hår, naglar och smink, vackra fotoplatser och stämningsfull livemusik. Kom uppklädda eller i favoritmysbyxorna, ensamma eller med hela släkten – den här dagen är till för er och er kärlek till varandra!

 • Nästa drop in-bröllop

  Nästa drop in-bröllop hålls i juni 2024! Håll utkik för mer information, utbud och erbjudanden.

 • Praktisk information

  För att kunna gifta er under Drop in-bröllop på Skansen behöver ni ta med er:

  • Giltig legitimation
  • Giltig hindersprövning från Skatteverket (består av två papper, hindersprövning respektive vigselintyg)
  • Vid kyrklig vigsel behövs även ett medlemsbevis som intygar att en av parterna är medlem i Svenska kyrkan. Medlemsbeviset kan erhållas från hemförsamlingen.

  Språk: Borgerlig vigsel kan genomföras på svenska, engelska, franska, tyska, spanska, persiska och grekiska. Kyrklig vigsel kan genomföras på svenska och engelska.

 • Så går det till

  • I bröllopsentrén visar ni upp legitimation och hindersprövning från Skatteverket (består av två papper, hindersprövning respektive vigselintyg). Vid kyrklig vigsel behövs även ett medlemsbevis som intygar att en av parterna är medlem i Svenska kyrkan.
  • Alla bröllopspar får en nummerlapp med sitt unika nummer.
  • När ni har fått er nummerlapp är det dags att bege sig till vigselområdet som ligger på Tingsvallen bredvid Bollnästorget. Den lättaste vägen dit är via rulltrappan. Våra kövärdar som finns på plats hjälper gärna till om ni undrar över något.
  • Tänk på att ta det lugnt, det är ingen brådska – alla kommer att bli vigda!

  Entré och förköpsbiljetter

  Bröllopskostnaden är 1500 kr/par, entré till Skansen ingår. Exakt kl 15.00 stänger bröllopsentrén, så kom i tid!

  För att snabbare komma igenom bröllopsentrén kan du förköpa dina biljetter, som släpps 14 februari. Observera att alla bröllopspar ska passera in på Skansen via den uppmärkta bröllopsentrén i huvudentrén.

  Bröllopsgäster passerar genom Skansens övriga entréer och betalar ordinarie entréavgift om de inte redan har köpt förköpsbiljett.

  Vigselområdet

  Själva vigselområdet är utomhus på Tingsvallen där både borgerliga och kyrkliga vigselförrättare finns på plats, tillsammans med vittnen. Totalt finns det 11 vigselplatser. När ert nummer ropas upp tar ni plats i kötältet där våra kövärdar tar hand om er. Gästerna tar plats vid en speciell gästentré vid sidan om kötältet. När det blir er tur följer en värd med er till rätt vigselplats. Hela ceremonin tar ca 10 minuter.

  Om ni är ett sällskap på 20 personer eller fler så tar ni kontakt med informationsplatsen på Tingsvallen för hjälp till rätt vigselplats.

  Det kan hända att ni får vänta en stund innan det blir er tur att stiga fram till vigselförrättaren. Väntetiden kan variera från ca 30 minuter upp till ett par timmar. Medan ni väntar kan ni ta del av de erbjudanden som ingår i bröllopskostnaden och andra kringaktiviteter!

  Det ingår i bröllopskostnaden

  Runt omkring Tingsvallen och på Bollnästorget finns en mängd olika aktiviteter som ni kan ta del av när ni väntar på er tur eller efter vigseln:

  • I ombytestältet på Bollnästorget får ni hjälp med ombyte till bröllopsklänning eller annan klädsel. Där får ni även hjälp med enklare sömnad som att sy i en knapp eller laga en söm.
  • Bindning av björklövskrans. Våra skickliga kransbindare hjälper till.
  • Make up-artister, hår- och nagelstylister finns på plats för hjälp med enklare sminkning, hårstyling och nagelfix.
  • I musiktältet kan man välja ett musikstycke ur en bröllopsrepertoar.
  • Lekaktiviteter för barn.
 • Vanliga frågor och svar

  • Kan man boka tid för sitt bröllop?

   Tyvärr kan ni inte boka en fast tid för ert bröllop, det är drop in som gäller.

   Hur lång väntan blir beror på hur många som kommer. Under tiden ni väntar finns det en mängd olika aktiviteter ni kan ägna er åt!

  • Kan man välja vigselförrättare?

   Nej. Vigseln förrättas av den förrättare som i tur och ordning blir ledig.

  • Vi har våra barn med oss. Kan de gå in tillsammans med oss?

   Medföljande barn till och med 15 år kan gå in med er och betalar då vanlig entréavgift.

  • Vi har många gäster med oss, kommer alla kunna se och höra vigseln?

   Det finns plats för bröllopsgäster mellan vigseltälten, men är man en stor grupp kan det bli lite trångt och svårt att se och höra. Sällskap på upp till ca 20 personer fungerar bäst runt tälten.

   Är ni fler än så är det bra att ni anmäler er i infoståndet på plats när ni kommer. Då kan vi se till att ni hamnar i något av tälten med mest utrymme, eller vid ett par vigselplatser precis bredvid tälten som rymmer större sällskap.

   Möjligen kan det bli något längre väntetid om ni är många.

  • Ska man ta med sig legitimation?

   Ja, det ska man.

  • Vad händer om man missar sin vigseltid?

   När ni kommer får ni i entrén en nummerlapp och en ungefärlig tidsangivelse (på 1-2 timmar) för er vigsel. På festplatsen ropas numren sedan upp i grupp (exempelvis, ”Nu är det dags för nr 20-30”) och brudparen får då ställa sig i kö tillsammans med de andra i samma grupp.

   Om man missar sin tid inom gruppen är det bara att ställa sig sist i gruppkön. Om man missar sin grupp kan man hoppa in i gruppen efter. Ni hamnar alltså inte allra längst bak i den stora kön, men det kan ta en del extra tid.

  • Kan man ha egna vittnen med sig?

   Det går självklart bra. Ni meddelar vigselförrättaren vilka de är direkt på plats i vigseltältet.

  • Hur fungerar sångtältet?

   Det finns en sånglista att välja sånger ur på plats i sångtältet. Ni behöver inte meddela i förväg vilken sång ni önskar.

  • Kan man byta om till bröllopsklädsel?

   Ja, på Tingsvallen finns ett tält med speglar för ombyte. Vi spänner upp tyg mellan ombytesplatserna så man kan byta om i avskildhet.

   Tyvärr finns ingen möjlighet till förvaring, alla tillhörigheter måste tas med från tältet.

  • Finns det stolar att låna för de som inte kan stå under dagen?

   Vid varje vigselplats finns två fällstolar att låna under själva vigselakten. Dessa får dock inte flyttas till någon annan plats. På Bollnästorget och runt om på Skansen finns ett antal bänkar att sitta på.

  • Kan man få vigselakten och vigselbeviset på något annat språk?

   Ja, vigselbeviset kan fås på engelska och finska. Vilka språk vigseln kan utföras på finns i informationsrutan ovan.

  • Hur och när registreras vigseln och är vigselbeviset en juridisk handling vi kan använda?

   När vigseln är genomförd fyller vigselförrättaren i pappret som sedan skickas till Skatteverket, som registrerar vigseln i folkbokföringen. På sommaren när det sker många vigslar kan registreringen ibland dröja flera veckor.

   När vigseln är registrerad kan du själv beställa ett familjebevis på Skatteverkets hemsida som är det juridiska dokument som visar att ni är gifta. Dokumentet skickas hem till din folkbokföringsadress och kan också beställas på engelska.

  • Vi vill förnya våra våra löften, behöver vi ta med oss något?

   Nej, egentligen inte. Ni behöver inte hindersprövning eller papper från församlingen eftersom ni redan är gifta. Om ni vill kan ni ta med vigselbeviset eller en kopia på det, men det är inte nödvändigt.

   När ni kommer till bröllopsentrén anmäler ni att ni vill förnya era löften.

  • Fler frågor? Kontakta oss!

   Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta info@skansen.se