Färgvandring

I Skansens hus finns en skattgömma av traditionella måleritekniker. Följ med dekorationsmålare Kristin Jönson Lenkel och Mathias Andersson på en inspirerande upptäcktsfärd genom historiens färger och former!

 • I våra hus finns en skattgömma av traditionella måleritekniker. Ådringsmåleri, schablontryck och grisaille – många är metoderna för att dekorera våra byggda miljöer och föremål. Tillsammans besöker vi flera av Skansens historiska byggnader som Ordenshuset och Delsbogården. Kristin och Mathias visar och tipsar om provmålningar, förlagor, olika färger och tekniker. Det blir en vacker upplevelse fullt av inspiration, kunskap och kreativitet!

  Visningen Färgvandring är en av många aktiviteter under årets Hantverksdagar.

  Guider

  Kristin och Mathias är båda utbildade dekorationsmålare och jobbar dagligen med torr pigment, linolja, slamfärg och limfärg, i och på husen på Skansen. De målar även många av de dekorer och skyltar ni kan se på området, kan göra marmor och träådringar och imitera de flesta material.

  Kristin deltar i att analysera kulörer och i färgsättningar. Hon har ett visuellt intresse av färg, har gått konstutbildning och har en egen ateljé. Så hon målar både på fritiden och i sitt jobb som målare på Skansen.

  Mathias har gesällbrev i måleri. Kommer från slamfärgen och kurbitsens näste. Han är väldigt intresserad av kurbits då han fått det i modersmjölken. Mathias är graffitikonstnär då han inte jobbar som traditionell målare på Skansen.

 • Information

  När: 16 september

  Tid: 11.30–12.30 och 14.00–15.00

  Plats: vi möts vid infoboden på Bollnästorget

  Pris: 150 kr per person. Entré till Skansen tillkommer, årskortsinnehavare uppger kampanjkod ÅRSKORT vid bokning för 10% rabatt på visningspriset.

Hitta till Bollnästorget