Temadag gymnasiet: Från väsen till vetenskap

Ta med din klass på ett möte med såväl levande, troliga och otroliga hotade arter i vår natur. Den 15 oktober har vi två Östersjöforskare på plats för att berätta mer om några fantastiska väsen i havet.

  • Tillfället har passerat. Håll utkik i Skansens skolnyhetsbrev för kommande temadagar.

    Just nu står en fotoutställning om väsen kopplade till vatten och folktro utanför Baltic Sea Science Center. Och varje dag visar vi högst levande och makalösa väsen i våra akvarier. Den 15 oktober har ni chans att möta Östersjöforskarna Lena Kautsky och Philip Jacobson, som är specialister på två fantastiska men hotade arter: blåstång respektive ål.

    Besöket håller på en timme och inkluderar en rundvandring i utställningen där pedagoger från BSSC berättar om väsen i vatten och väsen i folktron. Därefter möter klassen Lena eller Philip för en föreläsning/workshop och frågestund.

  • Information om dagen

    Vad: Från väsen till vetenskap – en temadag för gymnasieelever
    När och var: 15 oktober 2024.  För tider se schema nedan.
    Målgrupp: Gymnasieelever
    Bokning: Alla pass är kostnadsfria men behöver förhandsbokas. Mejla din bokningsförfrågan till  bssc@skansen.se senast 9 oktober. Först till kvarn.

    Om Baltic Sea Science Center – Östersjön på Skansen
    Baltic Sea Science Center är ett kunskapscenter med Östersjön i fokus. Här kan besökare uppleva unika akvarier och interaktiva utställningar om Östersjön och dess koppling till människan och samhället.

  • Lena Kautsky (foto: Anna-Karin Landin, SU), Philip Jacobson, rovfiskakvarium Baltic Sea Science CEnter på Skanen.

    Lena Kautsky (foto: Anna-Karin Landin, SU), Philip Jacobson och rovfiskakvarium på Baltic Sea Science Center.

  • Forskare, teman och program

    Ålen – den mystiska fisken som vi försöker förstå

    Philip Jacobson, Institutionen för akvatiska resurser, SLU
    Philip är en fiskintresserad forskare som arbetar bland annat med Sveriges ålövervakningsprogram. Han är särskilt intresserad av prickig och långsmal fisk som simmar mellan vattendrag, kust och hav. I filmsalen berättar han om vad vi tror oss veta, men främst vad vi inte vet, om ålens mystiska liv samt hur det kan komma sig att ålen gick från att vara en av våra vanligaste fiskar till att idag vara klassad som akut utrotningshotad. Han kommer också att visa er hur vi idag övervakar ålen i Sverige, hur skolklasser och privatpersoner kan hjälpa till i detta arbete samt varför ålen är den coolaste fisken vi har i våra vatten.

    Biologisk mångfald i tångskogen

    Lena Kautsky, professor emeritus, Stockholms universitets Östersjöcentrum
    Lena var med och startade upp marinbiologisk forskning i Sverige, är känd som Tant Tång och driver Tångbloggen ihop med en kollega. Lena är Sveriges främsta expert på blåstång, andra alger och växter i havet. I labbet får eleverna lite bakgrund och sedan får de undersöka livet i tångplantor från Östersjön och Västerhavet. Var är den biologiska mångfalden störst? Och hur kan vi förklara skillnaden?

    Program

    Klicka på det pass du önskar för att skicka din bokningsförfrågan. Uppge skola, kurs, antal elever och dina kontaktuppgifter i mailet. Ange gärna alternativ om ditt önskade pass är fullbokat. Vi återkommer så fort vi kan!

    09.00-10.00     Ålen – den mystiska fisken som vi försöker förstå   Fullbokat – maila för kö

    10.00-11.00     Biologisk mångfald i tångskogen   Fullbokat – maila för kö

    11.00-12.00     Ålen – den mystiska fisken som vi försöker förstå   Fullbokat – maila för kö

    14.00-15.00     Biologisk mångfald i tångskogen   Fullbokat – maila för kö