Ölandshöna

Den robusta och sällskapliga lantrasen Ölandshöna har anpassat sig till det tidvis kärva klimatet på en av Sveriges största öar - Öland. De tål kyla och vind och är bra på att undvika rovfåglar.

 • På Skansen hittar du Ölandshönan i Stadskvarteren, på garverigården där de bor i ett hönshus och strövar fritt på dagarna.

 • Faktaruta om Ölandshöna
  Vetenskapligt namn:

  Gallus gallus domesticus

  Ordning:

  Hönsfåglar

  Familj:

  Fälthöns

  Vikt:

  Tupp 2,5-3 kg, höna 2 kg

  Könsmognad:

  20 veckor

  Ruvning:

  3 veckor

  Antal ungar:

  Upp till 20 kycklingar

  Livslängd:

  Upp till 10 år

  Äter:

  Växter och smådjur

 • Tål kyla och vind

  Liksom de flesta ursprungliga lantraser är den mycket härdig. De tål kyla och vind mycket bra vilket krävdes i det öländska klimatet. Det är Sveriges näst största lantras, med vikt på ca 2 kg för hönorna och omkring 3 kg för tupparna. Hönorna är goda mödrar och har en ursprunglig och effektiv ungvårdnad vilket resulterar i hög överlevnad på kycklingar och ungfåglar. De har också en bra förmåga att undvika rovfåglar och de är lätta att få sällskapliga.

  Det är oftast inget problem att särskilja de olika individerna hos Ölandshönsen eftersom de alla har unika färgteckningar.

  Artbevarande arbete

  Höns har funnits i vårt land sedan omkring 100 f Kr. och Ölandshönan anses vara vår äldsta opåverkade lantras. Den minskade dock snabbt i antal när hönshållningen moderniserades på Öland och 1992 återfanns de sista 6 individerna, en tupp och fem hönor på gården Kåtorp på Öland. Sedan dess har Svenska Lanthönsklubbens avelsarbete resulterat i att det finns ett 40-tal genbanker med omkring 500 individer av Ölandshöns.

 • Lantraser

  Lantraser är populationer av husdjur som levt så länge i samma område att de anpassat sig till den lokala miljön och dess specifika förutsättningar. De svenska lantraserna har minskat i antal men arbetet med att bevara dem får ett allt större fokus eftersom raserna är en viktig genresurs och en del av vår kulturhistoria.

  Läs mer om våra svenska lantraser.

Här hittar du ölandshöna