Öländsk dvärghöna

Människan har troligen hållit tamhöns så länge hon har varit bofast. Hönsen fanns i varje hushåll och i alla bygder. De öländska dvärghönsen bor i ett litet rött hönshus på Lill-Skansen.

 • De höns som idag går under namnet öländska dvärghöns kommer från byarna Petgärde och Asklunda.

 • Faktaruta Öländsk dvärghöna
  Vetenskapligt namn:

  Gallus gallus domesticus

  Ordning:

  Hönsfåglar

  Familj:

  Fälthöns

  Vikt:

  Tupp 0,6-1 kg, höna 0,5-0,8 kg

  Könsmognad:

  20 veckor

  Ruvning:

  3 veckor

  Antal ungar:

  Upp till 20 kycklingar

  Livslängd:

  Upp till 10 år

  Äter:

  Växter och smådjur

 • Hönsen har en kort och kraftig kropp med reslig hållning. Fjädrarna är trefärgade i olika nyanser av brunt, svart och vitt. Benen är för det mesta glatta men en svag benbefjädring kan förekomma.

  Fanns i varje hushåll

  Människan har troligen hållit tamhöns så länge hon har varit bofast. Hönsen fanns i varje hushåll och i alla bygder. Ursprunget till våra tamhöns är det vilda hönssläktet Gallus i Sydostasien.

  Troligen har de öländska dvärghönsen sitt ursprung i de gamla dvärghönsen, vilka kallades trädgårdshöns. Dessa spreds via England men omnämns inte före 1800-talet. Dvärghöns kallades förr i tiden för pärlhöns.

 • Lantraser

  Lantraser är populationer av husdjur som levt så länge i samma område att de anpassat sig till den lokala miljön och dess specifika förutsättningar. De svenska lantraserna har minskat i antal men arbetet med att bevara dem får ett allt större fokus eftersom raserna är en viktig genresurs och en del av vår kulturhistoria.

  Läs mer om våra svenska lantraser.

Här hittar du öländsk dvärghöna