Roslagsfår

Roslagsfår är en lantras som under lång tid anpassat sig till den unika svenska landsbygden. Förr i tiden fanns de på så gott som varje gård i Roslagen men försvann under 1900-talet i rask takt för att bli ersatta av mer produktiva raser. Idag pågår arbete med att bevara rasen.

 • Roslagsfåren är en svensk lantras och tillhör gruppen allmogefår. De är också Sveriges minsta fårras som är rörlig och väldigt lätt blir tillgivna och tama. Precis som många andra lantraser är Roslagsfåren härdiga och duktiga betesdjur och äter gärna sly.

  Vita och svarta

  Fåren är vita eller svarta även om det händer att lamm föds med rödbrun ull som bleks till gräddvit när de blir äldre. Roslagsfårens ull är av ryatyp med långa raka eller lockiga täckhår och underull.

 • Faktaruta om Roslagsfår
  Vetenskapligt namn:

  Ovis aries domesticus

  Ordning:

  Partåiga hovdjur

  Familj:

  Slidhornsdjur

  Vikt:

  Hane (bagge) 50 kg och hona (tacka) 30-40 kg

  Mankhöjd:

  Tacka 50-60 cm, bagge något högre

  Parningstid:

  Året runt

  Dräktighetstid:

  5 mån

  Antal lamm(ungar):

  1-2 lamm

  Livslängd:

  Ca 10 år

 • Oftast hålls dock inte Roslagsfåren för sin ull då den kan vara av varierande kvalitet och inte lämpar sig för tovning. Baggarna har horn som ofta växer sig rätt stora medan tackorna är hornlösa, eller kulliga som det också heter.

  Roslagsfårens historia och artbevarande

  Roslagsfåren fanns förr i tiden på så gott som varje gård i Roslagen. På en av gårdarna i norra Roslagen finns handlingar som visar att det funnits får där sedan 1700-talet. Om somrarna på var det vanligt att fåren hölls på bete på holmarna i Roslagens skärgård. Under 1900-talet skiftade fokus mot mer produktiva raser som gav mer kött och de gamla inhemska fåren från gårdarna försvann i rask takt. Till slut fanns bara en besättning Roslagsfår kvar, hos Maj och Henry Jansson på Raggarön i norra Roslagen. Dessa Roslagsfår återupptäcktes i början av 1990-talet och arbetet med att bevara rasen inleddes.

  För att kunna bevara lantraserna inför framtiden är det viktigt att bevara de genresurser som finns kvar och se till att roslagsfåren kan fortsätta fortplanta sig. Sedan 1997 bevaras därför roslagsfåren i en genbank av Föreningen svenska allmogefår.

 • Lantraser

  Lantraser är populationer av husdjur som levt så länge i samma område att de anpassat sig till den lokala miljön och dess specifika förutsättningar. De svenska lantraserna har minskat i antal men arbetet med att bevara dem får ett allt större fokus eftersom raserna är en viktig genresurs och en del av vår kulturhistoria.

  Läs mer om våra svenska lantraser.

Här hittar du roslagsfår