Skånsk blommehöna

Blommehönan är en lantras från södra Sverige. Namnet härstammar från det gamla skånska ordet ”blommed”, som kommer av att varje fjäder har en vit fläck i spetsen. Det är vår största lantrashöna och värper cirka 150 ägg per år.

  • Människan har troligen hållit tamhöns som husdjur så länge hon har varit bofast. De fanns i varje hushåll och så småningom har det utvecklats olika raser i olika bygder. Ursprunget till våra tamhöns är det vilda hönssläktet Gallus i Sydostasien.

  • Faktaruta om Skånsk blommehöna
    Vetenskapligt namn:

    Gallus gallus domesticus

    Ordning:

    Hönsfåglar

    Familj:

    Fälthöns

    Vikt:

    Tuppen 2,5-3,5 kg, hönan 2-2,5 kg

    Könsmognad:

    20 veckor

    Ruvning:

    3 veckor

    Antal ungar:

    Upp till 20 kycklingar

    Livslängd:

    Upp till 10 år

    Äter:

    Växter och smådjur

  • Blommiga teckning

    Skånsk blommehöna är vår största svenska lanthönsstammarna. Namnet härstammar från det gamla skånska ordet för vitfläckig ”blommed” och syftar på hönans blommiga teckning med vita fläckar på mörk botten. I övrigt är färgen mycket växlande. Grundfärgen kan gå i svart, brunt, gråvitt, rött eller gult med en spräcklighet som beror på de vita prickarna längst ut på fjädrarna. Det förekommer även hönor som är gråblå med guldfärgad krage, ljust vitgrå med blågrå eller ljusbrun krage samt helsvarta hönor. Även tofsar och hel hätta kan förekomma.

    Blommehönsen är lugna, tunga höns. Hönorna väger 2–2,5 kg och tuppen väger upp till 3,5 kg. Hönorna värper cirka 150 ägg per år, men ruvlusten hos hönorna varierar. Äggvikten varierar mellan 45–70 gram.

    Artbevarande arbete

    Skånsk blommehöna var tidigare på väg att helt utrotas. På 1970-talet upptäcktes dock en sista rest av rasen i den skånska byn Vomb. Dagens skånska blommehöna härstammar från tre gårdsflockar i byarna Vomb, Tofta och Esarp i Skåne.

    Blommehönan fick genbankstatus av Jordbruksverket 2001, då rasen även fick sitt officiella namn. Genbanken drivs av Svenska Lanthönsklubben .

  • Lantraser

    Lantraser är populationer av husdjur som levt så länge i samma område att de anpassat sig till den lokala miljön och dess specifika förutsättningar. De svenska lantraserna har minskat i antal men arbetet med att bevara dem får ett allt större fokus eftersom raserna är en viktig genresurs och en del av vår kulturhistoria.

    Läs mer om våra svenska lantraser här.

Här hittar du skånsk blommehöna