Kryddboden

På nedervåningen i ett av husen i stadens kvarter ligger Kryddboden som visar en butik från 1840-talet. Här såldes nästan allt som ett hushåll kunde tänkas behöva, från kaffe till färgpigment.

  • Fakta
    Ursprung:

    Bondegatan 50 i Stockholm, Södermanland

    Byggår:

    Sannolikt början av 1700-talet

    Uppförd på Skansen:

    1935

    Om byggnaden:

    Träbyggnad i två våningar, tak täckt med torv 

  • Före 1800-talets mitt var nästan all handel knuten till städerna. Där fanns handelsbodar, torghandel och marknader. Kryddboden visar hur en liten affär i staden kunde se ut.

    Belysningen är svag med några få ljuspunkter, vid fönstret sitter en oljelampa men mest användes ljus av talg eller vax. Bakom den höga butiksdisken finns hyllor och lådor som är fyllda med varor från hela världen. Som kund plockade du inte varorna själv utan fick vänta på att bli betjänad.

    Kaffebönor, exotiska kryddor och modevaror

    I Kryddboden såldes mjöl, socker, salt, gryn, tobak och andra varor i lösvikt. Affären hade inga färskvaror, men däremot torkad och saltad mat. I de små lådorna fanns exotiska kryddor som äkta kanel, kardemumma, nejlikor och olika sorters peppar.

    Under 1800-talet hade allt fler börjat dricka kaffe och i kryddboden kunde man köpa sina orostade kaffebönor. Kaffet rostades sedan hemma över elden innan bönorna maldes i en kaffekvarn. Utöver mat sålde Kryddboden modevaror som skinnkepsar, hängslen, glasögon och pärlhalsband. Här fanns dessutom färgpigment, porslin, garn, tidningar och den eftertraktade nyheten stearinljus.

    Varor som betalades i vikt, som kaffe, vägdes i den stora balansvågen. I den ena vågskålen lades varan och i den andra lades vikterna. När de båda vågskålarna stod i jämvikt så visste handlaren hur mycket varan vägde och kunde på så sätt räkna ut vad den skulle kosta.

  • Upplev på plats!

    Stig in i en kryddbod med spännande varor från hela världen. I skenet från några få ljus kan du möta bodbetjänten som visar spännande saker som är till salu och berättar om handeln på 1840-talet.

  • Kryddkrämhandlare och kvinnors rättigheter

    I rummet innanför affären fanns bodkammaren som fungerade som kontor för kryddbodens ägare, kryddkrämhandlaren. Kvinnor hade inte samma rättigheter som män och fick därför inte driva en kryddbod.

    Däremot fick man som kvinna bedriva enklare försäljning som att sälja garn eller pepparkakor på gatan. För att få tillstånd till det behövde kvinnan visa upp att hon var så fattig att hon behövde en inkomst.

Huset på Bondegatan på sin ursprungliga plats på Södermalm i Stockholm, foto från Stockholms stadsmuseum

Kryddboden på Skansen

  • Skänktes till Skansen när Stockholm växte

    I slutet av 1920-talet planerade Skansen för att bygga ett kvarter med byggnader från staden. Stockholms stad hade under samma period köpt gamla fastigheter för att riva och göra plats för nya större hus. Huset från Bondegatan 50 revs 1929 och skänktes till Skansen där det byggdes upp på nytt 1935.

    Huset har tidigare varit både hyreshus och krog, och på gården odlades tobak. När byggnaden flyttades till Skansen rekonstruerades en kryddbod på nedervåningen med inredning från en kryddbod i Bratteberg, Östergötland.

    Slamfärgad locklistpanel och linoljedetaljer

    Kryddkrämhandlarens hus är timrat i två våningar och klätt med stående locklistpanel. Fasaden är målad med röd slamfärg och fönstersnickerierna är målade med linoljefärg i grått, fönsterbågarna i engelskt rött. Sadeltaket är klätt med torv.

Dag Tid
Idag, 14 december 2024 10.00-16.00
15 december 2024 10.00-16.00
20 december 2024 10.00-16.00
21 december 2024 10.00-16.00
22 december 2024 10.00-16.00
24 december 2024 10.00-14.00
Visa mer

Här hittar du Kryddboden