Julbord på Skansen

Samla familj, vänner eller kollegor och upplev julens alla smaker tillsammans. Restaurangerna har laddat skafferierna med traditionell julmat med moderna inslag.

 • Julbord på Restaurang Solliden

  Solliden bjuder in till julbord som i år presenteras av Bröderna Kappen. Bröderna Ulf och Peter har erfarenhet av de bästa köken i Sverige och lägger stor vikt vid närproducerat. Välkommen att njuta av deras personliga urval av julmat och hemlagade gotter. Här kan du förstås avnjuta klassiker som köttbullar, Janssons och sill för alla smaker, men även vegetariska alternativ av klassiska favoriter.

 • Stora Gungans meny är en gastronomisk hyllning till svensk mathistoria! Här följer man stolt traditionen att kunna bjuda på okonstlad och tillsatsfri mat. Ta del av julens smaker både till lunch och kvällstid! Här finns juliga kvällsmenyer, jullunch i tre serveringar och ett kvällserbjudande som är en avsmakningsmeny i fem serveringar.

 • Julbord i Oktorpsgården

  Julbord i Oktorpsgården

 • Julmatens historia

  Maten hör julen till och så har det även sett ut historiskt. Men när blev egentligen julskinkan populär? Och var i landet åt man äggost?

  Julen var den tid då man kunde få äta sig rejält mätt. Grisen och kalven slaktades så man fick färskt kött och kunde göra korvar och syltor till julbordet. Dopp i grytan kommer från att man lägger en rågskiva i det varma kokspadet. Det bakades bröd och kakor, bryggdes öl och kärnades smör och allt skulle dukas fram på det dignande julbordet.

  Julskinka, Janssons frestelse och mer därtill

  Lutfisken är en tradition som har sitt ursprung i att man under den katolska tiden fastade inför jul och istället åt fisk. Den torkade fisken blötlades på Anna-dagen den 9 december, därefter följer en procedur med lutning och avlutning som sammanlagt tar ca 14 dagar. Andra klassiker på julbordet går inte riktigt så långt tillbaka i tiden.

  Skinkan är en relativ nykomling i sammanhanget och blev populär på 1900-talet. Innan dess sparades skinkan, som var en fin del av grisen till senare på året. Istället åt man korv, sylta, grishuvud och grisfötter till jul. Köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse dök upp först på 1970-talets julbord.

  Risgrynsgröt – en dansk delikatess

  Risgrynsgröten var en delikatess eftersom ris var en importerad och dyr vara. Ris à la Malta med vanilj, socker och grädde gjorde risgröten till en tjusigare efterrätt på det borgerliga julbordet. Rätten kommer från Danmark där den heter Risalamande, och det i sin tur kommer från franskans Riz à l’amande – ris med mandel. En mandel i gröten kunde visa vem som skulle bli gift under året.

  Julbord från norr till söder

  Man har ätit olika typer av julmat i olika delar av landet och det avspeglar sig i de juldukningar som finns på Skansen. I Bohuslän var det vanligt med rödkål och äggost, på Gotland serverades saffranspannkaka, i Halland grönkål, i Skåne lutad ål, på Öland kroppkakor, i Östergötland bruna bönor och fläskkorv, i Uppland gädda, i Värmland hackkorv, i Västergötland grynkorv och i Delsbo ställdes kalvsteken fram på julbordet – för att nämna några exempel.