Om Sveriges nationaldag

Ända sedan 1893 har nationaldagen firats traditionsenligt på Skansen den 6 juni! Vi firar i närvaro av kungafamiljen och med musik, högtidstal och utdelning av fanor. Läs mer om hur firandet kom till och hur det ser ut idag.

  • Nationaldagen 2024

    Snart kan du läsa mer om 2024 års nationaldagsfirande. Håll utkik!

  • Nationaldagen på Skansen. Foto: Anna Hugosson

  • Tradition med ursprung på Skansen

    ”Såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag”, skrev Skansens grundare Artur Hazelius i årsberättelsen för 1893.

    Tidigare under året hade han instiftat en högtidsdag som skulle samla nationen, med inspiration från grannländerna Norge och Danmarks respektive nationaldagar, och valde för Sverige datumet 6 juni. Det var den dag som Gustav Vasa utropades till kung år 1523 och det var även samma dag år 1809 som den då gällande regeringsformen undertecknades.

    Svenska flaggan som symbol

    Ända sedan 1893 har nationaldagen alltså firats traditionsenligt på Skansen. De tidiga åren började dagen som en vårfest och avslutades med ett högtidligt program på kvällen.

    Denna nationalfest blev snabbt en succé, och redan året därpå tågade tusentals skolbarn till Skansen viftandes med den blågula svenska flaggan, som snabbt blev en symbol för firandet. I och med detta populariserades och etablerades också den svenska flaggan hos allmänheten, då den tidigare inte varit helt vanligt förekommande på land – flaggor hade mest använts till sjöss.

    Fram till 1916 var nationaldagen inofficiell men kom nu att instiftas som Svenska Flaggans Dag, och 1983 blev den till slut Sveriges nationaldag.

  • Kungafamiljen firar Nationaldagen på Skansen. Foto: Anna Hugosson

    Kungafamiljen firar Nationaldagen på Skansen

  • Dagens firande på Skansen

    År 2005 blev den 6 juni för första gången en officiell helgdag. Idag sker festligheterna på Skansen i närvaro av kungafamiljen och med musik, högtidstal och utdelning av fanor enligt det traditionsenliga kvällsprogrammet som livesänds av SVT. Under dagtid finns många aktiviteter att delta i för besökare i alla åldrar.