Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Valborg

Valborgmässoafton är en tradition som kom till Sverige från Tyskland redan under medeltiden. Fira Valborg hos oss – en Skansentradition sedan 1892.

 • Valborgsmässoafton firas varje år den 30 april för att sjunga in våren och städa bort vintern genom att samlas kring valborgsmässoelden. Redan ett halvår efter det att Skansen öppnat kunde man för första gången 1892, om än i blygsam skala, fira valborgsmässoafton på Hazelius nya friluftsmuseum på Djurgården. Då framfördes sång och man hurrade för våren och för konungen. I enlighet med östsvensk sed tände man även eldar på kvällen.

 • Årets firande på Skansen

  Kl 14.00–15.00 håller Stockholms Studentkårers Centralorganisation sitt traditionella firande.

  Kl 20.30–22.00 hälsar vi våren välkommen med vårtal, tändning av Valborgsmässobålet kl 21, vårsånger och musikunderhållning.

 • Historien bakom valborgsmässofirandet

  Traditionen kom till Sverige från Tyskland under medeltiden där den hade börjat etableras under 1400-talet. Valborg var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet. Där blev hon abbedissa och kom efter sin död att helgonförklaras den 1 maj, och sedan att uppmärksammas i anslutning till datumet.

  Att valborgsmässoafton blivit så stort beror troligen inte bara på den kvinna som fått ge namn till högtiden, utan även på att 1 maj vid tiden redan var ett festligt datum. Denna dag brukade städernas köpmanna- och hantverkargillen välja nya dignitärer, och i byarna valde man ny ålderman. Det var en viktig händelse som man firade med en stor fest kvällen innan, den 30 april, där man samlades och tände brasor.

 • Valborgsbrasa med utsikt över Stockholm. Foto: Anna Hugosson

  Valborgsbrasa med utsikt över Stockholm. Foto: Anna Hugosson

 • Sången om våren och studenterna på Skansen

  I södra Sverige växte ytterligare en valborgstradition fram bland landsbygdens ungdomar. Det kallades att ”bära maj i by” eller ”sjunga maj”. Ett följe drog från gård till gård, sjöng en majvisa och satte en grönskande kvist, maj, i takfoten på stugan. Som tack för uppträdandet skulle majsångarna ha matvaror till ett gille.

  År 1894 blir första året som studentsångarna välkomnar våren på Skansen. Då hade 30 april sedan länge varit studenternas och manskörens stora dag i universitetsstaden Uppsala. När man i tidningarna annonserade efter studentsångare som ville sjunga på Skansens valborgsmässofirande blev gensvaret stort och intresset för att delta i kören fortsatte att växa de kommande åren.

  Snart bestod kören av över 200 sångare och år 1900 var det minst 10.000 stockholmare tog sig till Skansen för att fira valborg. Samma sånger sjungs än idag när vi hälsar våren välkommen på Skansen.