Valborgsmässoafton

Fira valborg hos oss den 30 april – en Skansentradition sedan 1892! Eftermiddagen inramas av fanor, standarer och studentikost spex medan kvällen bjuder på vårtal, körsång, tändning av valborgsmässobålet och musikunderhållning med uppskattade artister.

 • På valborgsmässoafton har universitetsstudenter fri entré mot uppvisning av giltig studentlegitimation i huvudentrén. För andra gäster gäller årskort eller ordinarie entrébiljett – förköp din biljett för att snabbare komma in i parken!

 • Valborgsmässoafton firas varje år den 30 april för att sjunga in våren och städa bort vintern genom att samlas kring valborgsmässoelden, i folkmun också kallad för majbrasa. Redan ett halvår efter att Skansen öppnat kunde man för första gången år 1892, om än i blygsam skala, fira valborgsmässoafton här!

  Här ser du artisterna som uppträdde, välkommen tillbaka 2024!

Uje Brandelius

Uje Brandelius är årets vårtalare på Skansen: “Jag gråter alltid på Valborg”

– Att få vårtala på Skansen känns lätt overkligt. Jag gråter alltid på Valborg. Nuförtiden behöver jag inte ens bli full, jag gråter ändå. Överhuvudtaget blir jag orimligt känslosam när årstiderna skiftar. Tror att det är nån sorts livet-går-grej som bara ökar med åren. Och Valborg är ju faktiskt den enda högtid som finns till bara för att fira ett årstidsskifte. Klart man lipar som ett barn. Över livet och allt det där. Och barnen. Och brasan, säger Uje Brandelius.

 

Den 30 april hälsar musikern, skådespelaren och journalisten våren välkommen med det klassiska talet till våren.

 • Om kvällens medverkande sångare och artister

  Stockholms Studentsångare

  Redan i slutet av 1800-talet vid den första vårhälsningen som studenterna gav på Skansen, spelade sångframträdande av manskör en viktig roll. Vårhälsningen ledde till grundandet 1905 av Stockholms Studentsångare, som kom att bli en av Sveriges ledande manskörer. Sedan dess har manskör varit ett ett stående inslag i valborgsfirandet på Skansen.

  Kören består huvudsakligen av akademiker i alla discipliner, såväl studenter som yrkesverksamma. Repertoaren hämtas från alla genrer av manskörslitteraturen: gammalt som nytt, profant som sakralt. Kördirigent vid Valborgsfirandet 2024 är Christoffer Holgersson.

  H.M. Konungen Carl XVI Gustaf är Stockholms Studentsångarförbunds ständiga beskyddare.

  Väsen

  Väsen, Mikael Marin och Olov Johansson, har under 40 års intensivt samspel och turnerande renodlat sitt sound och sceniska närvaro så till den grad att de idag är unika i sitt slag. Deras musik är intensiv, dynamisk och full av humor och med en grund i den uppländska spelmanstraditionen blickar de alltid fram emot nya musikaliska mål.

  Väsens senaste album Melliken kom ut 2023 där lyssnaren bjuds in till en färgstark och uttrycksfull värld. Här kommenteras traditionen av nya originalkompositioner och låtar efter Gustav Strutz, Melliken och Gustav Uggla får vingar och flyger igen.
  Med virtuositet och ett mörkt anslag på basviolan och violoncello da spallan och de silvriga och övertonsrika nyckelharporna bildas en klang som är unik.

  Sedan den första konserten 1989 har Väsen utvecklats till ett fenomen inom folkmusikvärlden och turnerar flitigt i Europa, Nordamerika och Asien.

  Tarabband

  Tarabband är ett helt unikt liveband som spelar musik med influenser från Nordafrika, Mellanöstern och Europa – de delar av världen där också bandet nått stora framgångar. 2024 markerar Tarabbands 16:e år, och från Malmö fortsätter deras musik att färdas över Europa och världen.

  Med Nadin Al Khalidis känsliga röst, karisma och bandets unika sound har Tarabband en trogen publik inte bara i Sverige utan också utomlands, särskilt i Mellanöstern.

  Tarabbands senaste album Yekhaf bygger på möten och situationer med människor som sångerskan, kompositören och textförfattaren Nadin Al Khalidi upplevt under senare år.

  Texterna på arabiska väver samman historier om människor och livsöden, som pågår parallellt i olika hörn av världen, i Malmö, i jordanska Wadi Rum-bergen, i irakiska Mosul, i Kairo och Bagdad, där Nadin föddes och växte upp. När musikerna i Tarabband möts skapar de ljudbilder som berör och som elegant ramar in, återberättar och förstärker berättelserna.

  Tarabbands egenkomponerade musik rör sig inom flera musikgenrer som jazz, latin, nordafrikanskt, och folk. Deras musik har ackompanjerats av kammarorkestern Musica Vitae och GöteborgsOperans stråkar.

  Nadin Al Khalidi – sång, algerisk mandol, gitarr

  Filip Runesson – fiol

  Andreas Hourdakis – elgitarr, akustisk gitarr

  Cassius Lambert – bas

  Fredrik Gille – slagverk, kör

  Valter Kinbom – slagverk, kör

  Markus Nilsson – ljud

Tarabband, livebandet med influenser från Nordafrika, Mellanöstern och Europa. Foto: Nadeem El Azzeh

Folkmusikgruppen Väsen

 • Valborgsbuffé med utsikt

  Följ valborgsfirandet från Restaurang Solliden samtidigt som du avnjuter en härlig valborgsbuffé! Sittning med start 18.00 fram till 19.30. Behöver förbokas.

 • Valborg på Skansen

  Valborgmässoafton är en tradition som kom till Sverige från Tyskland redan under medeltiden. Är du nyfiken på historien bakom firandet och traditionen bakom valborg?

Hitta till Sollidenscenen