Jazz på Skansen 2024

På Skansen har man kunnat njuta av jazz sedan 1950-talet, vilket fortsätter än idag! Njut av fantastiska sommarkvällar med jazzmusik från Sollidenscenen.

  • Viktig information

    Notera att det på Jazz på Skansen inte råder väskförbud som det gör på Skansens övriga scenevenemang.

  • Jazz på Skansen har något att erbjuda för alla musikälskare! Med artister av världsklass bjuds det på underhållande musik där jazzklassikerna löper som en röd tråd genom programserien.

    Skansen har sedan slutet av 1950-talet en lång tradition av jazzkonserter på Sollidenscenen. Arne Domnérus, Leif  ”Smoke Rings” Andersson, Bengt Hallberg, Kjell Öhman och Svante Thuresson hör till de profiler som lett Skansens jazzkonserter. Sedan 2022 är det Nils Landgren som leder Jazz på Skansen.

  • Praktisk information

    Biljetter: Ordinarie entrébiljett eller årskort (tjänas in på andra besöket). Köps på plats eller i förväg.

    Tillgänglighet: Rullstolsburna gäster köper entrébiljett som vanligt, medföljande ledsagare har fri entré mot uppvisande av ledsagarbevis. Färdtjänst/taxi kan lämna och hämta vid parkeringen intill Sollidenplanen.

    Tid: Kl 19.00-20.15, onsdagar enligt datum nedan.

    Tips! Inför varje jazzkonsert kan du mellan kl 17.00–19.00 värma upp med Verandajazz på Gubbhyllan, läs mer här.

  • Medverkande under jazzkvällarna

    Trombonisten och sångaren Nils Landgren medverkar och presenterar programmet på sitt högst personliga sätt! Vid sin sida har han den internationellt renommerade basisten Hans Backenroth, som också är kapellmästare för husbandet där pianisten Leo Lindberg och trummisen Joakim Ekberg ingår.

    Två gästartister presenteras varje kväll, förutom den sista kvällen då 100-årsjubilarerna Alice Babs, Arne Domnérus och Putte Wickman uppmärksammas genom musiker som haft en nära koppling till de tre stora jazzlegenderna och deras musik. På Sollidenscenen framträdde Alice Babs, Arne Domnérus och Putte Wickman otaliga gånger.

    Premiär: Onsdag 17 juli

    Kristin Amparo, sång
    Lelo Nika jr, dragspel

    Onsdag 24 juli

    Sinne Eeg, sång
    Georg Wadenius, gitarr

    Onsdag 31 juli

    Sharon Dyall, sång
    Peter Asplund, trumpet

    Onsdag 14 augusti

    Rigmor Gustafsson, sång
    Filip Jers, munspel

    Final: Onsdag 21 augusti

    Hannah Svensson, sång
    Klas Lindqvist, saxofon
    Jan Lundgren, piano
    Claes Crona, piano

Joakim Ekberg, Hans Backenroth, Leo Lindberg och Nils Landgren

Jan Lundgren

Sinne Eeg

Georg Wadenius

Sharon Dyall

Filip Jers

Klas Lindquist

Kristin Amparo

Rigmor Gustafsson

Lelo Nika jr.

Hannah Svensson

Peter Asplund

Claes Crona

Om artisterna

  • Nils Landgren

    Nils Landgren är en av Sveriges främsta musiker. Som sexåring började han spela trummor, men övergick så småningom till trombonen som huvudinstrument. Vid Musikhögskolan Ingesund övergick han även från klassiska studier till improvisation. 1983 släppte Nils sitt debutalbum Planet Rock och 1992 skedde de första framträdanden samt inspelningarna av Nils ”The Funk Unit”. 1994 fick han sitt internationella genombrott på Jazz Baltica Festival i Tyskland. Nils har varit involverad i minst 500 album med stora internationella stjärnor som ABBA, The Crusaders, Eddie Harris, Wyclef Jean och Herbie Hancock. Sedan 2022 leder han konserterna Jazz på Skansen på Sollidenscenen. Han är även konstnärlig ledare för ”Jazzradion” i SR P2.

    Hans Backenroth

    Kontrabasisten Hans Backenroth har spelat med alla de stora legenderna som Putte Wickman, Arne Domnérus, Monica Zetterlund, Bernt Rosengren, Ulf Wakenius, Bosse Broberg och Svante Thuresson samt internationella artister som Clark Terry, Harry Allen, Toots Thielemans och Ed Thigpen. Han turnerar ständigt runt om i Europa, Nordamerika och Japan och medverkar på ca 130 konserter. 2009 gav Hans Backenroth ut sin första soloskiva, Bassic Instinct, och bildade en egen kvartett bestående av Bernt Rosengren, Jacob Fischer och Roger Johansen. Vid jazzkonserterna på Skansen medverkar han som kapellmästare.

    Leo Lindberg

    Leo Lindberg tillhör de absolut främsta företrädarna i den yngre jazzgenerationen och har redan spelat med många av landets stora jazzprofiler, som Bernt Rosengren, Amanda Sedgwick och Nisse Sandström. Trots sina unga år har Leo gjort uppskattade turnéer både i Sverige och i utlandet. 2014 släppte han sin första egna skiva,” Leo’s Bag” med triokamraterna Kenji Rabson bas och Moussa Fadera trummor. Leo har uppmärksammats i flera pris- och stipendiesammanhang, bland annat med solistpriset i tävlingen Young Nordic Jazz Comets och Louis Armstrong- och Monica Zetterlundstipendiet.

    Joakim Ekberg

    Joakim Ekberg har jobbat som professionell musiker sedan 14-års ålder och undervisat sedan 18-års ålder. Han undervisar vid Musikhögskolan i Piteå, Framnäs folkhögskola, SMI i Stockholm och har även en privat trumskola. Som musiker har han turnerat runtom i världen, medverkat på flera skivinspelningar och jobbat med stora svenska och internationella jazzmusiker. Joakim Ekberg spelar musik inom många genrer såsom jazz, pop, fusion, rock, soul, latin, samba, klassiskt och storband. Sedan 1985 är Joakim Ekberg anställd vid Musik i Uppland.

     

  • Kristin Amparo

    Kristin Amparo har stått på Sveriges största scener och turnerat runt världens alla hörn. Hon har beskrivits som Ella Fitzgerald och Amy Winehouse i en och samma person och rör sig fritt mellan olika genrer. Kristin är dessutom låtskrivare och har toppat hitlistor i Sverige och internationellt med "Din soldat" och "Dance Our Tears Away". Kristin Amparo är idag ett av Sveriges största namn på jazzscenen och har bland annat blivit uppmärksammad med Alice Babs stipendiet.

  • Lelo Nika jr.

    Lelo Nika jr. är åttonde generationens musiker från en anrik musikerfamilj med rötter i Serbien. Han rör sig fritt mellan jazz, romsk folklore och världsmusik. Lelo har fått flera priser för sitt musicerande, bland annat Malmö Stads kulturstipendium Hagströms och Kungliga Musikaliska Akademiens stora dragspelspris. Trots sin unga ålder har han hunnit spela många konserter runt om i Europa, med bland annat soloinsatser vid Folkoperan i Stockholm och på Rudolfinum, Tjeckien, med Prags Filharmoniker.

  • Sinne Eeg

    Den danska jazzsångerskan Sinne Eeg har etablerat sig som en internationell jazzstjärna. Efter examen vid Vestjyska Musikkonservatoriet i Esbjerg 2003 flyttade hon till Köpenhamn där karriären tog fart. Med albumet Waiting for Dawn, som utnämndes till Årets Danska Vokaljazzalbum 2007, vann hon lyssnare över hela Europa och Asien. I dag turnerar hon som sångerska över hela världen, men hon är också framgångsrik som kompositör. Hon har vunnit en rad utmärkelser och priser för sina kompositioner.

  • Georg Wadenius

    Georg ”Jojje” Wadenius är sedan 1968 verksam som gitarrist, arrangör och kompositör. Han slog igenom med gruppen Made in Sweden och som kompositör av barnsånger. På 1970-talet spelade han med Blood, Sweat and Tears och kom att bli en av de mest flitigt anlitade studiomusikerna i Sverige, USA och Norge. I New York spelade han med bland annat Luther Vandross, Roberta Flack, Diana Ross, Dionne Warwick, Aretha Franklin och Backstreet Boys. Med Oslo som utgångspunkt är han fortfarande aktiv som artist och kompositör och samarbetar med många musiker och sångare.

  • Sharon Dyall

    Sharon Dyall är en av Sveriges mest mångsidiga artister verksam inom soul, blues, jazz och musikal. Hon inledde sin musikaliska karriär i bandet Little Mike & The Sweet Soul Music Band. För sin roll som Anita i West Side Story på Chinateatern belönades hon med Guldmasken. På jazzscenen har hon medverkat som sångerska i olika konstellationer och sammanhang. Dessutom är hon verksam som skådespelerska, regissör och översättare.

  • Peter Asplund

    Peter Asplund dök upp på jazzscenen på 1990-talet och tillhör de främsta trumpetare i vår tid. Han har gett ut åtta CD-skivor i eget namn och tagit emot utmärkelsen Gyllene Skivan för två av skivorna. Tillsammans med saxofonisten Magnus Lindgren leder han Blue House Jazz Orchestra, Stockholms Konserthus egna storband. Han är även verksam som jazzsångare.

  • Rigmor Gustafsson

    Rigmor Gustafsson har en lång och prisbelönt karriär bakom sig. Idag är hon en av Sveriges och Europas främsta och populäraste jazzartister. Rigmor har släppt tio skivor i sitt eget namn samt tagit emot Kungliga Akademiens Jazzpris, Sveriges Radios pris Guldkatten och medaljen Litteris et Artibus från Hans Majestät Konungen. För albumet Alone with you fick hon till och med en Grammis. Genom åren har hon uppträtt i olika konstellationer från duos till symfoniorkestrar och TV-produktioner. Sedan 2017 är hon ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

  • Filip Jers

    Munspelaren Filip Jers har kallats ”The Swedish Harmonica Sensation” av musikkritikerna i Europa. Han spelar alla sorters munspel, rör sig lätt mellan olika genrer och skriver själv musiken för de grupper han medverkar i, exempelvis det internationella världsmusikbandet Stockholm Lisboa Project, jazzkvartetten Filip Jers Kvartett och jazz/folktrion Primus Motor. Vid 18-års ålder blev Filip dubbel världsmästare på munspel vid munspels-VM i Trossingen i Tyskland. Sedan dess har han turnerat runt om i Europa men också i Asien, Amerika och Afrika.

  • Hannah Svensson

    Hannah Svensson har etablerat sig som en av vårt lands hyllade jazzsångerskor. Hon har flera album med sig i portföljen och är dessutom en flitig låtskrivare. Hannah har hörts i många olika konstellationer och sammanhang, både i Sverige och internationellt.

  • Klas Lindqvist

    Klas Lindquist spelar altsaxofon och klarinett och är verksam som både kompositör samt arrangör. Han har tilldelats en rad olika priser och var tidigt medlem i jazzbandet Second Line Jazzband och Bohuslän Big Band, ett av Sveriges få professionella storband. Klas har därefter lett egna grupper. Till Klas Lindquist spelar grupper som Stockholm Swing All Stars, Stockholm Voices, Champion Fulton Scandinavian Quartet och artister som Ulf Johansson Werre, Mathias Algotsson, Karl Olandersson och Jan Lundgren.

  • Jan Lundgren

    Redan vid fem års ålder tog Jan pianolektioner och visade sig vara en talang. Det dröjde inte länge innan han uppträdde med både svenska och amerikanska jazzlegender. Som pianist och kompositör har Jan varit en av pionjärerna att frigöra europeisk jazz från den amerikanska jazzen. Han har släppt ett 50-tal album och medverkat i projekt med framstående musiker världen över. Jan Lundgren är även konstnärlig ledare för Ystad Jazzfestival samt för den legendariska jazzklubben Montmartre i Köpenhamn.

  • Claes Crona

    Claes Crona är en legendarisk jazzpianist, känd från ett stort antal inspelningar med olika musiker. Under 1960-talet hade han en egen trio med Jan Allan och Lars Gullin med bas på Nalen i Stockholm. Han turnerade med Petula Clark på 1960-talet, samarbetade med Putte Wickman från 1907-talet och turnerade med Benny Goodman runt 1980-talet. Under 2010-talet spelade Claes med en rad stora namn som Louise Hoffsten, Lill Lindfors, Viktoria Tolstoy, Svante Thuresson, Vivian Buczek och Peter Asplund.

  • Värm upp kvällen på Gubbhyllans jazzveranda

    Innan varje jazzkonsert kan du mellan kl 17.00–19.00 värma upp med Verandajazz på Gubbhyllan! Passa även på att boka bord på Gubbhyllan, det gör du här.

Dag Tid
31 juli 2024 19.00-20.15
14 augusti 2024 19.00-20.15
21 augusti 2024 19.00-20.15
Visa mer

Här hittar du Sollidenscenen