Sköna majs blomstrande flor – utställning av Hanna Wendelbo

Under maj förvandlar designern, formgivaren och trädgårdsfantasten Hanna Wendelbo anrika Skogaholms herrgård till ett levande konstverk! I en blomsterutställning besmyckas 1700-talsrummen med tulpaner odlade från ekologisk blomsterlök ackompanjerat av säsongens blomstrande kvistar.

 • Under helgerna 6–7, 13–14 och långhelgen 18–21 maj blir Skogaholms herrgård plats för Skansens Trädgårdsdagar där vi botaniserar i allt som hör trädgårdar till!

  Dessutom slås portarna till själva herrgården upp där du som besökare får kliva in i den magiska oas som är utställningen Sköna majs blomstrande flor, signerad designern och blomsterälskande Hanna Wendelbo.

  Om utställningen

  Utställningen Sköna majs blomstrande flor visar på att se skönheten i det vår jord kan producera utan att tillsätta mineralgödsel eller bespruta med kemikalier. Med vårens slow flowers vill formgivaren, designern och blomsterfantasten Hanna Wendelbo inspirera till att njuta av det som finns just nu.

  Basen i utställningen består av tulpaner odlade från ekologisk blomsterlök ackompanjerat av säsongens blomstrande kvistar. Blommorna är odlade i samklang med naturens gång och maj är högsäsong för de frilandsodlade tulpanerna.

  I utställningen visas både blommor, arrangemang och akvareller av de älskvärda blommorna.

  ”Det är inte fel att längta och vänta på blommorna, det gör dem bara mer åtråvärda när de kommer som svenskodlade primörer”, sammanfattar Hanna Wendelbo som i utställningen assisteras av Marie Johansson från MJ Blomsterdesign.

  Hanna beskriver sin relation till odling

  Jag odlar av tre olika orsaker. Den första anledningen är för att få skapa skönhet genom blommorna. Jag väljer sorterna med omsorg som jag sedan målar av och som hamnar i min mönsterdesign som professionell mönsterformgivare.

  Den andra anledningen är att det ger mig möjlighet till grön terapi, när jag är min trädgård är jag bara i nuet, men har en stark förhoppning om vad som komma skall.

  Den tredje anledningen att odla är att erbjuda en mångfald av blommor i min täppa vilket i sin tur ökar den biologiska mångfalden. Jag försöker att året om, ha något som blommar, så att alla pollinatörer ska veta att restaurangen här är öppen.

 • Salen i Skogaholms Herrgård, Skansen

  Skogaholms herrgård, interiör

 • Skogaholms herrgård

  Skogaholms herrgård

Dag Tid
Visa mer

Hitta till Skogaholms herrgård