Sápmi, med alla sinnen
-
Skolklasser är varmt välkomna att fira samernas nationaldag den 6 februari och behöver inte förboka sig på dagens publika aktiviteter.
-
Urfolk, identitet och mänskliga rättigheter
Med nutiden som utgångspunkt utforskar och samtalar vi om samiskt kulturarv, urfolk, identitet, mänskliga rättigheter och språk. Vid den varma järnspisen i Timmerkåtan får era elever upptäcka Sápmi med alla sinnen. Hur doftar, smakar, känns och låter Sápmi?
Skolprogrammet är framtaget och genomförs i samarbete med en samisk informatör engagerad i Stockholms sameförening och dess föräldraråd. Lektionen sker både utomhus och inomhus.
Vid Saemien Sijte på Skansen berättas om samiskt kulturarv med utgångspunkt i nutiden. Timmerkåtan är nu en sommarstuga för en familj med samiska rötter som till vardags är bosatta i stan.
Information
Ämne: Samhällskunskap, geografi, historia
Datum: 7 februari 2025. Förfrågan görs genom bokningsformuläret nedan.Tider:
- 9.30-10.15 (möt upp pedagog i Skansens huvudentré kl. 09.15). Fullbokad
- 10.30-11.00. Fullbokad
- 11.15-11.45. Fullbokad
- 12.00-12.30. Fullbokad
- 12.45-13.15
- 13.30-14.00
Programmets längd: 30 min
Antal: Max 15 personer
Pris: 300 kronor. Entré till Skansen ingår i visningen.
Programmet vänder sig till: Förskoleklass, årskurs 1-6 och SFI/SVA.
Övrigt: Skolprogrammen bör bokas minst 1 vecka i förväg -
Tips inför ert besök
Fakta och förslag på lektionsplanering om samisk kultur kopplad till kursplaner hittar du på samer.se/skola. På minoritet.se hittar du mer information om samer och de övriga nationella minoriteterna.
-
Lektionens innehåll – koppling till läroplanen
Förskola: Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för barnens förståelse för olika språk och kulturer, inklusive de nationella minoriteternas språk och kulturer. Samerna är ett urfolk.
Åk 1–3, samhällskunskap: Mänskliga rättigheter inklusive alla människors lika värde och barnets rättigheter i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen).
Åk 1–3, geografi: Rumsliga förutsättningar i natur och miljö för befolkning och bebyggelse, till exempel mark, vatten och klimat.
Berättelser i antik och nordisk mytologi samt i samisk religion.Åk 1–3, historia: Aktuella samhällsfrågor i olika medier.
Åk 4–6, samhällskunskap: Urfolket samerna och övriga nationella minoriteter i Sverige
Åk 4–6, svenska: De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i Sverige
Åk 4–6, geografi: Utforska och analysera samspel människa, samhälle och natur i olika delar av världen.
-
-
Samisk informationslåda
Vill ni få undervisningsmaterial direkt till ert klassrum? Låna en samisk informationslåda‚ sammanställd av Àjtte‚ svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk, kostnadsfritt.
-
Fyll i formuläret för att skicka en förfrågan om önskad dag och tid för besöket. Ange gärna flera datum och tider för att vi enklare ska hitta en tid som passar er. Har ni fler frågor kan ni kontakta oss på bokning@skansen.se
-