Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Musiker i världsklass till sommarens Jazz på Skansen

Den 19 juli är det premiär för årets Jazz på Skansen. Nils Landgren återvänder som värd med kapellmästare Hans Backenroth vid sin sida. Under sex onsdagskvällar gästas de av artister som Lisa Nilsson, Magnus Lindgren och Karin Krog. 

 • Onsdag den 19 juli är det dags för årets första Jazz på Skansen, en tradition sedan 1950-talet. Under sex onsdagskvällar blir det förstklassig jazz från Sollidenscenen. Trombonisten och sångaren Nils Landgren återvänder för andra året som värd för jazzkvällarna. Vid sin sida har han den internationellt renommerade basisten, tillika husbandets kapellmästare, Hans Backenroth.

  – Vi är så glada att kunna presentera jazzupplevelser i världsklass från Sveriges vackraste livescen. Sommarens jazzkvällar kommer att bjuda på ett varierat innehåll där jazzklassikerna löper som en röd tråd, för musikälskare i stort men också för inbitna jazzrävar, säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen.

  I år gästas Jazz på Skansen av flera välrenommerade svenska och internationella jazzmusiker. Premiären bjuder på den amerikanske tenorsaxofonisten Harry Allen och jazzsångerskan Margareta Bengtsson i en hyllning till jazzpianisten Bengt Hallberg. Magnus Lindgren, som i början av året belönades med en Grammy, intar Sollidenscenen tillsammans med Nadin Al Khalidi som sjunger på arabiska ur sin egen repertoar till jazzarrangemang. Sommaren bjuder även på den en norska jazzlegendaren Karin Krog, Danmarks största jazzvokalist Caecilie Norby och Anders Bergcrantz, en av de främsta jazztrumpetarna i världen. Avslutar sommarens program gör Lisa Nilsson, en av Sveriges största och mest älskade artister.

  – Jazzmusiken är en stor del av min uppväxt. Som dotter till jazzmusiker har det präglat mig djupt. Jag träffade Nils Landgren redan som barn hemma hos pappa. Jazzen är även ett sätt att förhålla sig till musiken rent allmänt för mig. Att improvisera, uppfinna musik i farten. Det är att tillåta sig att sätta sin egen unika prägel på melodier och harmonier, men aldrig utan respekt för låten. Skansens jazzscen har jag gästat tidigare hos Svante Thuresson. Nu ser jag fram emot en kväll med Nisse, som jag känt så himla länge och spelat med i alla möjliga sammanhang, säger Lisa Nilsson.

  – Jazz på Skansen 2023 blir en enda stor hyllning till den nordiska sommaren. Alla dessa fantastiska musiker kommer att göra sommaren på Sollidenscenen om möjligt ännu ljusare och jazzigare, säger Nils Landgren.

  Ingen separat biljettförsäljning utan jazzen ingår i Skansens ordinarie entréavgift.

  Jazz på Skansen, 19 juli–23 augusti 2023, kl 19.00–20.15

 • Musiker under årets Jazz på Skansen

  Husbandet Hans Backenroth trio består av kapellmästare Hans Backenroth på kontrabas, Leo Lindberg på piano, Joakim Ekberg på trummor samt Nils Landgren, trombon/sång.

  19 juli ”En hyllning till Bengt Hallberg” 
  Harry Allen (USA)
  Margareta Bengtsson, sång
  Jan Lundgren, piano
  Hans Backenroth, kontrabas
  Kristian Leth, trummor
  Nils Landgren, trombon/sång och konferencier

  26 juli 
  Silje Nergaard (Norge)
  Anders Bergcrantz
  Hans Backenroth trio

  2 augusti 
  Karin Krog (Norge)
  John Surman (Storbritannien)
  Hans Backenroth trio

  9 aug 
  Nadin Al Khalidi, sång
  Magnus Lindgren
  Hans Backenroth trio

  16 aug 
  Caecilie Norby, sång (Danmark)
  Lars Danielsson, kontrabas
  Hans Backenroth trio

  23 aug 
  Lisa Nilsson, sång
  Claes Janson, sång
  Hans Backenroth trio

Nils Landgren och Hans Backenroth leder Jazz på Skansen Nils Landgren och Hans Backenroth leder Jazz på Skansen. Foto: Anna Hugosson

Lisa Nilsson gästar sommarens Jazz på Skansen. Foto: Nikola Stankovic

Magnus Lindgren är en av sommarens gäster under Jazz på Skansen. Foto: Mats Lefvert