Samarbete som gör skillnad – barn får ökad kunskap om mat och hållbarhet

Nu är det dags för vårens populära Kapten Reko-veckor på Skansen! Här får tusentals förskolebarn lära sig var maten kommer ifrån, och hur vi tillsammans kan minska matsvinnet. Bakgrunden är ett mångårigt samarbeta mellan Skansen och Konsumentförening Stockholm.

 • Kapten Reko-veckor på Skansen.

  Var kommer egentligen ägget, mjölet och skinkan ifrån? Och hur vet man om maten i kylskåpet blivit för gammal eller fortfarande går att äta? Under två veckor i mars besöker över 1500 förskolebarn Skansen för att utforska sambandet mellan djur, natur och maten vi äter i en lekfull miljö. Besöken är en del av Kapten Reko-spelet, ett utbildningsmaterial om att minska matsvinnet framtaget av Konsumentförening Stockholm (KfS).

  Gemensamt engagemang och innovativa idéer

  Samarbetet mellan Skansen och Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har resulterat i flera uppskattade satsningar för hållbarhet och utbildning. Årets Kapten Reko-veckor på Skansen är ett exempel hur gemensamt engagemang och innovativa idéer kan ge barn ny kunskap om hållbarhet, om maten de äter och om vikten av att minska matsvinnet. Tillsammans vill vi bidra till positiv förändring genom att skapa engagemang och öka kunskapen om hållbar konsumtion.

  Mata grisar, mortla mjöl och gå på teater

  Utbildningsmaterialet ”Kapten Reko” används i förskolan där barnen även spelar Kapten Reko-spelet tillsamman med sina pedagoger. Den sista spelomgången äger rum på Skansen där barnen, efter en rundtur i parken och bland djuren, får träffa självaste Kapten Reko i en rolig teaterföreställning!

  Det är fantastiskt att vi, mitt i stan, kan ge barn från hela Stockholm möjlighet att träffa kor, mata grisar och mortla mjöl. De får på ett roligt sätt lära sig mer om var maten kommer ifrån och varför det är viktig att inte slänga mat i onödan, säger Amanda Farfan Gonzales som är pedagog på Skansen.

  Delaktighet och ansvarstagande

  Genom samarbetet kan Skansen erbjuda en arena för utbildning och ökad medvetenhet kring hållbarhet och matsvinn under Kapten Reko-veckorna.

  Det är inte bara kunskap om hållbarhet som sprids under dessa veckor, utan även en känsla av delaktighet och ansvarstagande för vår natur. Genom att visa barnen att de har möjlighet att göra en positiv skillnad, hoppas vi kunna stärka deras engagemang för att minska matsvinnet och bli mer nyfikna på var maten kommer ifrån, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

 • Kapten Reko-teater

  Förskolebarnen träffar miljöhjälten Kapten Reko på Skansen.

 • Kapten_Reko-veckor_pa_Skansen

  Under två veckor i mars besöker närmare tvåtusen förskolebarn Skansen för att utforska sambandet mellan djur, natur och maten vi äter i en lekfull miljö.

 • Så här fungerar Rekospelet

  Med Kapten Reko och Rekospelet kan er klass lära sig varför man inte ska slänga maten och vad man kan göra för att minska matsvinnet.

  Spelet vänder sig förskoleklasser och 5–6-åringar som går på förskolan. Spelet skickas ut till skolan och pedagogerna spelar detta tillsammans med barnen vid fyra olika tillfällen. Varje tillfälle innehåller en diskussionsdel, en aktivitet samt en utmaning. Vid varje avklarad del får ni en pusselbit som senare leder fram till ett lösenord.

  Femte och sista tillfället sker på Skansen. Där får barnen lära sig kopplingen mellan mat, djur och natur. De får även träffa Kapten Reko och blir dubbade till Rekohjältar.

  Läs om Kapten Reko och hur skolor kan delta

  Läs mer om utbildningsmaterialet på Konsumentföreningen Stockholm (Kfs) webbsida