Två helger av historisk inspiration och samtida kunskap under Skansens Trädgårdsdagar

För tredje året i rad bjuder Skansen in till Trädgårdsdagarna, en härlig upplevelse för trädgårdsentusiaster i alla åldrar – från möten med trädgårdsmästare och blomsterutställning i anrika Skogaholms herrgård till kurser, trädgårdsmarknad och naturpyssel. Den 18–19 maj och den 25–26 maj fylls Stockholms mest historietäta park med inspiration och kunskap inför den stundande trädgårdssäsongen.

 • När Skansen grundades 1891 planterades stora mängder träd, buskar och annan vegetation för att förvandla Djurgårdens nakna klippor till Den grönskande plats det är idag. Numera är Skansen en trädgårdsdestination med många gröna rum, odlingar, vild vegetation och trädgårdar som representerar hela Sveriges flora.

  Under årets Trädgårdsdagar finns aktiviteter för alla, från hobbyodlaren till den mest erfarna trädgårdsälskaren. Trädgårdsmarknad, sticklingsbyten, pyssel med naturmaterial samt visningar och kurser ledda av experter är några av de aktiviteter som kommer att förgylla temahelgerna. Skansen kunniga trädgårdsmästare kommer att vara på plats bland våra odlingar och trädgårdar för att svara på frågor om trädgårdsskötsel, odling och valet av växter samt den gröna historien på Skansen.

  “Skansen är en skattkista för trädgårdsintresserade. I denna grönskande oas i hjärtat av Stockholm finns unika och oändligt många trädgårdar att upptäcka” säger Karin Ringholm parkchef på Skansen

  Urval av aktiviteter: 

  Blomster i hänryckningens tid – blomsterutställning av Johan Munter 

  Skogaholms herrgård från 1700-talet slår upp portarna och bjuder in till blomsterutställning signerad floristen Johan Munter. Herrgårdens många rum utsmyckas med föremål från tiden tillsammans med pampiga blomsterarrangemang som inspireras av tidens ideal och rummens färg, form och funktion.

  Belladonna, blodiglar och andra läkemedel:  

  Följ med på en guidad promenad genom Skansens örtagård och in i det historiska Apoteket från 1790-talet. Upptäck varifrån läkemedlen kom, hur de framställdes och varför apotekaren har en uppstoppad krokodil hängandes i taket.

  Växthistoria i Stockholms största trädgård: 

  Utforska Skansens trädgårdar med vår trädgårdsmästare Bosse och lär dig mer om vad som växer här genom olika tidsepoker och landskap i Sverige.

  Trädgårdsparadis hos fattig och rik: 

  Elisabeth Svalin Gunnarsson tar oss med på en trädgårdshistorisk vandring som även är en resa i människors tankar och vår eviga längtan efter ett eget paradis.

  Workshop – Tillverkning av salva och häxbrygd:

  Skapa din egen salva och häxbrygdsflaska under ledning av Hella Nathorst-Böös, författare till Häxans Trädgård-serien.

  Kurs – Liehantering och slåtter: 

  Djupdyk i ängshävdens historia och vikten av att behålla hantverkskunskapen i nutid.

  Aktiviteter i Skansens trädgårdar: 

  Besök våra olika trädgårdar, från Rosengården till Tobaksodlingen, och lär dig mer om svensk trädgårdshistoria genom fyra århundraden. På plats finns även möjligheter till praktiska aktiviteter, stickningsbyte, workshops och mycket mer!

 • Skansens Trägårdsdagar