Sveriges nya landskapsmåltider

På Sveriges nationaldag den 6 juni, gästas Skansen av Sveriges Landskapsmåltider. Sju kockar från hela landet tillagar och serverar smakprover av Sveriges nya landskapsmåltider.

 • För första gången får allmänheten möjlighet att smaka på unika rätter med anor och råvaror från de representerade landskapen.

  Vad sägs om glöhuppa med jästsmör från Hälsingland, Dalarnas älvdalsforell på tre sätt eller sötost med rårörda björnbär från Halland? Den 6 juni får allmänheten för första gången provsmaka dessa unika rätter, och andra nytolkningar av regionala mattraditioner, när projektet Sveriges Landskapsmåltider gästar Skansen.

  Under 2023 är Stockholm Gastronomisk huvudstad i Europa. Med anledning av det har Sveriges Landskapsmåltider tagit fram nyskapade menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika trerätters måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror. Ett urval av rätter från åtta landskapsmåltider, från Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Halland, Södermanland, Medelpad och Bohuslän samt Stockholms län, kommer finnas att provsmaka på Skansen.

  – Kockar fokuserar oftast på råvarorna som ska ligga på tallriken. Nu har fokus varit att ta fram en hel lokal måltid, från värdskap till porslin, glas och råvara. Det har varit en spännande resa att få upptäcka hur mycket som finns i vår närhet. Skulle man resa genom Sverige och äta de olika landskapsmåltiderna så tror jag att man skulle ha en jättespännande resa. Jag hoppas att vi med de gastronomiska smakerna på Skansen kan visa upp spännvidden som finns i vårt land, säger Hans-Erik Holmqvist, en av kockarna bakom Gästriklands och Hälsinglands landskapsmåltider.

  Målet med de nya landskapsmåltiderna är att väcka intresse för landskapens unika råvaror och måltidskultur hos fler. På så vis vill man stimulera till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige.

  – I Skansens museum berättar vi om hur lokala råvaror och traditioner har format olika måltidskulturer historiskt i Sverige. Därför känns det extra roligt att allmänheten nu får chansen att uppleva lokala råvaror och fantastiska nytolkningar av Sveriges landskapsrätter hos oss på nationaldagen, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

 • Information

  6 juni 2023, kl 11.00 – tills dess att smakproverna tar slut.

  Medverkande kockar är Görgen Tidén, Hans Erik Holmqvist, Eva Hessel, Claes Hasselhuhn, Patrik Arneke, Kenneth Stillman och Janne Bark.

  Läs mer om samtliga de rätter som serveras på Skansen. (pdf)

Smaka på Stockholms nya landskapsmåltid på Skansen. Foto Lennart Weibull

Bohuslän huvudrätt. Foto Katja Ragnstam

Medelpad måltid. Foto Malin Vikström