Uje Brandelius är årets vårtalare på Skansen 2024: “Jag gråter alltid på Valborg”

Den 30 april firar Skansen traditionsenligt valborg med livemusik, valborgsmässobål och tal till våren. Uje Brandelius får i år det traditionstunga uppdraget att vårtala.

 • – Att få vårtala på Skansen känns lätt overkligt. Jag gråter alltid på Valborg. Nuförtiden behöver jag inte ens bli full, jag gråter ändå. Överhuvudtaget blir jag orimligt känslosam när årstiderna skiftar. Tror att det är nån sorts livet-går-grej som bara ökar med åren. Och Valborg är ju faktiskt den enda högtid som finns till bara för att fira ett årstidsskifte. Klart man lipar som ett barn. Över livet och allt det där. Och barnen. Och brasan, säger Uje Brandelius.

  Valborgsfirandet på Skansen har anor från 1892 och startar redan på dagen. Parken är öppet som vanligt med museum, djur och barnaktiviteter. Dessutom inramas eftermiddagen av ett scenprogram med fanor, standarer och studentikost spex medan kvällen bjuder på vårtal, körsång, tändning av det stora valborgsmässobålet och musikunderhållning med världsmusikbandet Tarrabband och folkmusikfenomenet Väsen.

  – Med sin humor, värme, klokhet och vardagsrealism är Uje en av landets bästa och mest älskade textförfattare. Vi är väldigt stolta och glada att få välkomna Uje till Skansen som årets vårtalare och hoppas att många valborgfirare kommer och skålar in våren tillsammans med oss på Sollidenscenen, säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen.

  På valborgsmässoafton har universitetsstudenter fri entré mot uppvisning av giltig studentlegitimation. För övriga gäster gäller årskort eller ordinarie entrébiljett.

Uje Brandelius

Om Uje Brandelius

Uje Brandelius är låtskrivare, musiker och sångare som stått på scen med bandet Doktor Kosmos i trettio års tid. År 2015 kom hans första soloalbum Spring, Uje Spring. Kort därefter fick han diagnosen Parkinsons sjukdom och ur detta besked föddes 2016 den musikaliska monologföreställningen Spring, Uje Spring. Succéföreställningen, som spelades under flera år på bland annat Dramaten och Södra teatern, blev sedan en prisad radioteater (2017) och även en flerfaldigt Guldbaggebelönad långfilm (2020).

Uje Brandelius har även hörts flitigt i radio, bland annat som programledare för Känsligt Läge i P1 och Flipper i P3 samt som sommarpratare i Sommar i P1 (2018). Han har även skrivit den Augustnominerade barnboken Hemma Hos Harald Henriksson (2017).

 • Urval av tidigare vårtalare

  2023 – Malin Persson Giolito, författare
  2022 – Mark Levengood, programledare
  2018 – Mia Skäringer, skådespelare och komiker
  2017 – Carolina Klüft, friidrottare
  2015 – Hans Rosling, professor
  1998 – Alexandra Pascalidou, journalist
  1997 – Fredrik Lindström, programledare och författare
  1995 – Jonas Gardell, komiker och författare
  1991 – Margareta Krook, skådespelare
  1988 – Theodor Kallifatides, författare
  1977 – Magnus Härenstam, komiker