Grattis till vinnarna i SM i fågelholk 2023

Nu är SM i fågelholk 2023 avgjord och vinnarna presenterade. Dessutom har ett specialpris tilldelats en klass för deras särskilda insatser.

  • Den 22 mars presenterades årets finalister i SM i fågelholk, som arrangeras av Naturskyddsföreningen och engagerar skolbarn i hela landet, hos oss på Skansen. Sedan dess har allmänheten kunnat rösta på sina favoritholkar på Naturskyddsföreningen webbsida. Rekordmånga – över 25 000 personer – har stöttat sina favoriter i år genom att rösta.

    Nu är SM i fågelholk 2023 avgjord och vinnarna presenterade. De 15 finalisterna har varit indelade i tre ålderskategorier vilket innebär att tävlingen har tre vinnare. Dessutom har ett specialpris tilldelats en klass för deras särskilda insatser.

     

  • Årets finalister i SM i fågelholk 2023

    De 15 finalisterna i SM i fågelholk 2023. Foto: Naturskyddsföreningen

  • Vinnarna i SM i fågelholk 2023

    • Kategori förskoleklass och årskurs 1–3: Klass 2, Högsätra skola, Lidingö, med bidraget ”Skog”. Bidraget fick 30 procent av rösterna i kategorin.
    • Kategori årskurs 4–6: Klass 6, Västerhaninge Montessoriskola, Haninge, med bidraget ”Snickarbyn”. Bidraget fick 61 procent av rösterna i kategorin.
    • Kategori årskurs 7–9 och gymnasiet: Klass BA3, Hjalmar Strömerskolan, Strömsund, med bidraget ”Sommarstugan”. Bidraget fick 37 procent av rösterna i kategorin.
    • Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna går till Basklassen på Rinmangymnasiet i Eskilstuna för bidraget ”Uffes fågelstation”. Klassen ville göra något för sin tidigare lärare som tycker mycket om fåglar. Eleverna har därför lärt sig om olika fågelarter och träffat en ornitolog. De byggde dels en fågelmatarstation gemensamt och dels en fågelholk var.

    Läs mer om de olika vinnarna och hur din klass kan delta i SM i fågelholk på Naturskyddsföreningens hemsida.

  • Därför behövs fler fågelholkar

    Det är ont om gamla och murkna hålträd som är lämpliga för fåglar att bygga bo i och bostadsbristen ökar. Det beror bland annat på att skogsbruket tar bort lövträd och inte låter träd bli gamla. Den som sätter upp en holk och får chansen att se fåglar bygga bo och mata ungar på nära håll, glömmer det inte. 

    Här kan du lära dig hur du bygger en egen fågelholk