Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Workshops om Östersjön för gymnasie- och högstadielärare

Under våren lanseras Lektionsbanken om Östersjön – ett helt nytt undervisningsmaterial om hav och hållbarhet, för gymnasie- och högstadielärare.

 • I vår har du chansen att få bekanta dig med materialet, pröva på övningar och dessutom fördjupa dina Östersjökunskaper med hjälp av forskare från Stockholms universitet. Fortbildningstillfällena genomförs på Baltic Sea Science Center på Skansen.

  Workshopparna är kostnadsfria. Vi bjuder på en matig macka och dryck.

 • Workshop BSSC

  Workshop på Baltic Sea Science Center

 • Torsdag 22 februari kl 17.00-19.00
  Under denna workshop fördjupar vi oss i Lektionsbankens första del, som handlar om Östersjöns geografi och historia. Vad är det som gör Östersjön till ett så unikt och känsligt innanhav, och hur kan du utforska det i klassrummet tillsammans med dina elever?
  Du får också träffa den marina geofysikern Richard Gyllencreutz, som berättar om sin forskning som rör tiden då Östersjösänkan ännu var täckt av inlandsis. Isberg som kalvade loss från ”den baltiska isströmmen” har plogat upp spår som forskarna hittar på Östersjöns botten, och med vars hjälp de kan rekonstruera områdets historia.

 • Rädda viken

  Rädda viken, ett spel om Östersjön

 • Måndag 15 april kl 17.00-19.30
  Denna kväll blir det spelkväll. I grupper får ni pröva på ”Rädda viken!”, ett escape room-inspirerat spel som går ut på att rädda en havsvik från övergödning. Ni får också träffa systemekologen Linda Kumblad, som ledde det forsknings- och demonstrationsprojekt i Björnöfjärden i Stockholms skärgård som spelet bygger på. Det blir en lärorik och rolig kväll om Östersjöns värsta miljöproblem – och lösningar på det!

 • Lektionsbanken om Östersjön hittar du här. Det består av ett rikt bildmaterial, övningar att göra med eleverna och faktaunderlag för lärares egen fortbildning.
  Materialet är framtaget av forskare och vetenskapskommunikatörer vid Stockholms universitets Östersjöcentrum, i samarbete med pedagoger vid Baltic Sea Science Center på Skansen, och med finansiering av stiftelsen BalticSea2020.

 • Tillfällena är fristående, det går bra att anmäla sig till bara det ena, eller till båda. Antalet platser är begränsat. OBS! Eftersom antal platser är begränsat är det viktigt att du så snart som möjligt meddelar om du får förhinder, så att vi kan ta in från väntelistan.

 • För dig som är intresserad av undervisningsmaterialet och av fortbildning om Östersjön kan vi också tipsa om vårens webbinarieserie, som arrangeras av Stockholms universitets Östersjöcentrum tillsammans med Nationellt resurscentrum för biologiundervising. Mer information finns här