Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Kindahöna

​Kindahönan formades under fattiga förhållanden på torpen i Kindabygden i Östergötland. Den fick leta efter mat själv och klara sig på det den hittade.

  • När Sverige blev rikare ville man ha höns som värpte mer eller gav mer kött, vilket krävde foder. Detta gjorde att Kindahönan i stort sett försvann. På 1950-talet fick en man vid namn Hans Ottosson några kindahöns från en flock i Västra Eneby socken. Det är från dessa som dagens kindahöns härstammar.

    Kindahönan kan se ut på flera olika sätt. En del har ulliga fjädrar, andra har fjädrar på fötterna. De kan ha olika form på kammen, både den klassiska kammen och den så kallade roskammen.

  • Visste du att:

    De första tamhönsen kom till vår del av världen för cirka 2000 år sedan. Under tidens gång utvecklades våra inhemskt anpassade lantraser.

  • Lantraser

    Lantraser är populationer av husdjur som levt så länge i samma område att de anpassat sig till den lokala miljön och dess specifika förutsättningar. De svenska lantraserna har minskat i antal men arbetet med att bevara dem får ett allt större fokus eftersom raserna är en viktig genresurs och en del av vår kulturhistoria.

    Läs mer om våra svenska lantraser här.

Här hittar du kindahöna