Spår av tomten

Här kan du lyssna på Spår av tomten vid Oktorpsgården

 •  

  Vill eller kan du inte lyssna så finns berättelsen i text här nedanför:

   

  Här är ljus tända. Det betyder att någon är hemma. Gå runt huset så att du ser ljuset i mormors kammare på gaveln.

  Här bredvid finns en port som leder in på gården med en gran i mitten. I granen sitter småfåglarnas kärve. De ska naturligtvis få något extra gott till jul de också.

  Undrar om gårdsfolket kommit ihåg att ge något även till tomten? Titta till vänster inne i stallet. Vad ser du?

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Här  vid Oktorpsgården finns också en saga du kan lyssna på om du vill

  Tomten lär drängen en läxa

   

   

  Vill eller kan du inte lyssna så kan du läsa sagan här nedanför

   

  På en gård hade de haft tomte både länge och väl. Och tomten hade alltid haft det bra på gården. Nu hade tomten anställt en ny dräng. Bonden var väldigt nöjd med anställningen för drängen var stor och stark, och kunde arbeta hårt.

  Men tomten, han ser ju allt. Och han upptäckte att visserligen var drängen stark, men han var inte snäll. Varken mot djuren eller tomten. När han mockade bajs hos korna så muttrade han och svor. Och tomten fick en högaffel i benet.

  En natt när drängen sov smög tomten in i drängkammaren. Ryckte av honom täcket. Och innan drängen hann vakna så hade tomten burit ut tomten på gårdsplanen. Tomten är visserligen liten till växten, men han är stark. Lite som Pippi Långstrump. Han kastade lätt som en plätt upp drängen över ladugårdstaket. Men tomten är inte bara stark, han är snabb också. Så innan drängen hann landa på marken så hade tomten sprungit runt hörnet på ladugården, fångade upp drängen på andra sidan.

  Tomten kastade åter upp drängen över taket, sprang in på gården och fångade upp honom. Men när tomten för tredje gången kastade drängen över taket sprang han inte runt och fångade upp honom. Drängen hamnade men huvudet före, rakt ner i – gödselstacken.

  Den drängen var aldrig mer dum mot djuren eller tomten.

Spår av tomten