Skånegården

Upplev livet på en bondgård i Skåne på 1920-talet. Kliv in i en tid innan elektriskt ljus och se hur gården såg ut när familjen Åkesson levde i huset. Missa inte heller ett besök hos djuren.

  • Fakta om Skånegården
    Ursprung:

    Hög socken, Skåne

    Byggår:

    Äldsta delarna troligen kring sekelskiftet 1800, stallet uppfördes 1917

    Uppförd på Skansen:

    1973-1977

    Om byggnaden:

    Sydsvensk gård med fyra längor uppförda i olika tekniker som korsvirke och tegel, taken är täckta av halm

  • Skånegården visar en bondgård i södra Sverige i början av 1920-talet. Då levde familjen Åkesson, Per, Bengta och deras son Emil, här. Två äldre söner hade redan flyttat hemifrån. Emil Åkesson var senare med när Skånegården flyttades till Skansen 1974 och kunde berätta om familjens liv på gården. 

    Livet som jordbrukare på 20-talet 

    Familjen Åkesson hade hästar, kor, grisar, höns och ankor. De odlade spannmål, för eget bruk, och sockerbetor som de sålde till det närliggande sockerbruket. För eget behov odlade familjen också potatis, morötter, lök och palsternackor.

    Mamma Bengta mjölkade korna två gånger om dagen och sonen Emil körde upp de stora mjölkkannorna till mjölkpallen. Mjölken hämtades sedan till andelsmejeriet som familjen var delägare i.  

    Köpte tapeter för äggpengarna 

    Bengta sålde även ägg från sina höns och ankor. På 1920-talet kom de flesta ägg som såldes i Stockholm från Skåne.

    Pengarna från äggförsäljningen fick Bengta bestämma själv över och något hon gärna köpte var tapeter. Kökstaket fick en ny tapet varje jul medan resten av boningshuset tapetserades om vart fjärde år. Tapetklister kokade Bengta själv av mjöl. 

  • Upplev på plats!

    Ta del av livet på en bondgård på 1920-talet. Hälsa på gårdens djur, upplev de rikt tapetserade rummen och lyssna till berättelser om tiden. Under sommaren får alla barn prova att hjälpa till med gårdens sysslor.

Skånegården, foto: Marie Andersson

Påsk i Skånegården, foto: Anna Hugosson

Skånegäss, foto: Jonathan Lundkvist

  • Gårdens byggnader, Allers och trattgrammofonen 

    Boningshuset bestod av flera rum i fil. På vintrarna när det var kallt så användes bara köket och stugan, de andra rummen var ouppvärmda. I kammaren stod Emils lövssågeriarbeten, han tyckte om att såga ut snirkliga hyllor med lövsågen. I tidningen Allers fanns ritningar som han använde sig av. På bordet stod den stora trattgrammofonen som familjen spelade stenkakor på. Bengta tyckte om att lyssna på musik när hon städade.  

    På gården fanns även tre andra byggnader, med olika funktioner. Bredvid boningshuset låg stallet och på andra sidan fanns logen som rymde olika jordbruksredskap och maskiner. Den gamla plogen förvarades där liksom den moderna radsåningsmaskinen som underlättade vid sådden. I den fjärde byggnaden, vagnslidret, förvarades vagnar och slädar. Gårdsplanen var lagd med kullersten och intill boningshuset fanns en vattenpump.  

    Jordbruket moderniseras 

    På 1920-talet hade många jordbruk moderniserats men det var svårare för mindre jordbruk att vara lönsamma. Bondgårdarna hade gått från självhushåll till att bli råvaruproducenter.

    Familjen Åkessons gård saknade elektricitet och de använde sig av hästar som dragdjur. Efter drygt tio år sålde familjen gården till grannarna, som fortsatte att odla jorden och använde huset som förråd.  

Skånsk blommehöna, Skansen Foto: Marie Andersson

Till gården hör en mängd djur som Blommehöns (bilden), Skånegäss, Svensk låglandsboskap (SLB) och Svensk gul anka.

Här finns också finns en lummig trädgård, en have, omringad av låga buxbomshäckar.

  • Hur Skånegården kom till Skansen 

    När familjen Åkesson flyttade från gården 1925 bodde ingen längre i huset. På Skansen hade det tidigare funnits en annan gård från Skåne, Ravlundagården, som brann ner 1972 efter ett åsknedslag. Efter branden började man leta efter en ny gård från Skåne och fick på så sätt höra talas om familjen Åkessons gård.

    Skånegården plockades ner och flyttades till Skansen 1974- 1977. Sonen, Emil Åkesson, var själv med vid flytten och kunde berätta om familjens liv på 1920-talet. 

    Byggt av material från bygden 

    Skånegården är byggd av lera och halm, material som fanns på den närliggande slätten. De äldsta delarna av gården är byggda i korsvirkesteknik med en stomme av trä som fylldes ut med flätverk av pil och lera. Boningshuset är av korsvirke men med åren behövde det lagas och kläddes med panel.

    År 1917 byggdes ett nytt stall i tegel. Samtliga tak är täckta av halm.

    Till huset hörde ursprungligen även ett dass och en svinstia som aldrig byggdes upp på Skansen. 

  • Tillgänglighet

    Tillgängligheten är begränsad med kullerstenslagd gård, inne i byggnaden är det smala dörrposter och låg takhöjd. 

Här hittar du Skånegården