Unika verk på Stockholms gator

Inför Hantverksdagar på Skansen har vi samarbetat med fem konstnärer och hantverkare som har skapat unika verk utifrån sina egna hantverk. Verken finns att skåda på Stockholms gator och torg.

  • I kommunikationen för Hantverksdagar på Skansen har vi samarbetat med fem konstnärer och hantverkare. Alla har skapat unika verk utifrån sina egna hantverk: konstvävnad, textiltuftning, siluettklippning, textilåterbruk och tatuering. Varje verk har specialmonterats i utomhustavlor och hantverkstekniker från förr får möta moderna i unika konstuttryck på Stockholms gator och torg.

    Varmaste tack till våra medverkande konstnärer och hantverkare!

    Mirjam Hemström Farsi – Väv/hålgardin

    Textildesigner och konstnär som rör sig mellan traditionellt hantverk, experimentella tekniker och digitala verktyg. Verket för Skansen tar avstamp i en klassisk trådgardin. Mönstret har skalats upp och det geometriska förstärkts; mötet mellan strikt ruta och böljande våg, för att låta textil mjukhet möta arkitektonisk struktur. Vävtekniken kallas tuskaft och såväl varp som inslag är i tunnaste bomull. Originalverket finns att skåda på Kammakargatan till och med 17 september.

  • Vav/halgardin_av_Mirjam_Hemstrom_Farsi

    Tuskaft, väv/hålgardin av Mirjam Hemström Farsi

  • Oscar Wall – Tuftning

    Möbelsnickaren Oscar blev textilkonstnär av en slump. När han under sitt examensarbete letade efter någonting som kunde komplettera hans hårda, raka trämöbler upptäckte han tuftning som hantverk och konstnärligt uttryck. Verket för Skansen är gjort i tuftad ull och bomull. Inspirationen kommer från traditionella kurbitsmålningar med en naiv touch. Originalverket finns att skåda på Hagagatan till och med 17 september.

  • Tuftning av Oscar Wall

    Tuftning av Oscar Wall

  • Miro Burman – Siluettklippning

    Bokbindare och paperproduktsformgivare som arbetar utifrån kunskaper om japanska traditionella material och tekniker. Verket för Skansen är en siluettklippning skuren för hand med kniv. Motivet föreställer en skomakare och en bokbindare samt verktyg som används inom traditionella hantverk. Inspirationen till motivet kommer från skråhantverkarna i Skansens stadskvarter, som visar traditionella hantverk från 1800-talet. Originalverket finns att skåda på Kammakargatan till och med 17 september.

  • Siluettklippning av Miro Burman

    Siluettklippning av Miro Burman

  • Bea Szenfeld – Textilåterbruk

    Formgivare och konstnär vars arbete kännetecknas av experimentella och konstnärliga plagg i oväntade material, skapade för hand. Ofta i papper. Verket för Skansen är en jacka av denim vävd för hand av 20 par återbrukade jeans, sydd enligt eget mönster med bomullstråd. Budskapets formgivning är inspirerat av MC-kultur och amerikanska collegejackor. Originalverket finns att skåda på Vasagatan till och med 17 september.

  • Textilåterbruk i jeans av Bea Szenfeld

    Textilåterbruk i jeans av Bea Szenfeld

  • Emelinn Heikkinen – Tatueringar

    Kreatör med konstnärlig kandidat från Beckmans som hoppade av sin master som illustratör på Konstfack för att bli tatuerare. Idag verksam på Deepwood Tattoo. Mjukt och sött möter hårt i Emelinns konstnärliga uttryck som har sin grund i klassisk tatueringstradition med fine line och black and gray. Inspirationen till verket kommer från ett traditionellt, men överdimensionerat flash sheet som används av tatuerare för att visa motiv i ett kurerat urval. Motiven är tatuerade med bläck på latex. Originalverket finns att skåda på Hagagatan till och med 17 september.

  • 6

    Oscar Walls tuftade och Emelinn Heikkinens tatuerade verk på Hagagatan