Grönkullaskolans elever inviger Snickerboa på Skansen

Den 11 maj invigdes Emils Snickerboa på Skansen. Den pryds av de välkända trägubbarna – som elever på Grönkullaskolan i Sundbyberg täljt under sin träslöjdsundervisning.

 • Helgen 13–14 maj kommer Astrid Lindgrens Värld till Skansen – ett årligt återkommande inslag som i år riktar extra fokus mot 60-årsfirandet för Emil i Lönneberga. Med anledning av jubileet har Skansen framställt hans välkända Snickerboa, en bod i vilken den folkkära hyssmakaren och karaktären täljde trägubbar.

  Under våren har en skola i Sundbyberg engagerat sig i arbetet med Snickerboa. Fjärde- och femteklassarna på Grönkullaskolan har i sin träslöjdsundervisning haft som uppgift att tälja dess trägubbar. På förmiddagen 11 maj invigdes Snickerboa med eleverna på plats. Skansens VD John Brattmyhr inledde ceremonin med några väl valda ord, eleverna fick klippa band och se sina träskulpturer pryda boden.

  – Vilken fantastisk möjlighet för våra elever att få ta del av Astrid Lindgrens värld på ett interaktivt och lärorikt sätt! Det har varit väldigt roligt att få ett specifikt syfte med arbetet där vi kan integrera slöjd, historia och svenska. Eleverna har tagit sig an uppgiften med stor iver och entusiasm, säger Grönkullaskolans rektor Ulrika Nimstrand.

  – För eleverna har det varit en stor upplevelse att se att det de skapar kommer ställas ut på Skansen och vara en del av det svenska kulturarvet. Samarbetet är oerhört värdefullt och uppskattat av såväl elever, vårdnadshavare och personal, säger skolans träslöjdslärare Saman Rahmanian.

  I planerandet av Snickerboa kom Skansen i kontakt med Grönkullaskolan som tackade ja till ett samarbete.

  – För oss på Skansen är det en ynnest att få samarbeta med Grönkullaskolan för att ta fram de välkända trägubbarna. Berättelserna om Emil, en pojke med ett hjärta av guld som ändå hamnar i trubbel, fortsätter att beröra och att få förankra både karaktär och hantverk i en nutid är både viktigt och riktigt. Det är ett samarbete som känns helt och hållet i Astrid Lindgrens anda, säger Fredrika Sidén Cruz, produktionsledare på Skansen.

  Ett stort tack till Grönkullaskolan för fina bidrag och varmt välkommen att som gäst ta del av installationen på Skansen i sommar!

Grönkullaskolans trägubbar i Snickerboa på Skansen

Grönkullaskolans elever inviger Snickerboa

Snickerboa finns att besöka på Hazeliusängen under sommaren