Tvåtusen förskolebarn på två veckor under Kapten Reko-veckor

Under två veckor i mars besökte närmare tvåtusen förskolebarn Skansen för att utforska sambandet mellan djur, natur och maten vi äter i en lekfull miljö.

 • Varifrån kommer egentligen ägget, mjölet och skinkan ifrån? Och hur vet man om maten i kylskåpet blivit för gammal eller fortfarande går att äta? Under två veckor i mars besöker närmare tvåtusen förskolebarn Skansen för att utforska sambandet mellan djur, natur och maten vi äter i en lekfull miljö. Besöken är en del av Kapten Reko-spelet, ett utbildningsmaterial om att minska matsvinnet.

  Visste du att hushållen slänger ca 100 kg matavfall per person och år? Nästan hälften av det är mat som hade kunnat ätas. Genom att ta hand om maten på rätt sätt kan vi tillsammans minska den siffran – bra för miljön och för plånboken. Men hur gör man det och hur vet vi vad som fortfarande går att äta eller inte? Det får förskolebarn lära sig genom att spela Kapten Reko-spelet som under mars avslutas på Skansen.

 • Skansens pedagog Amanda matar en ko

  Skansens pedagog Amanda mötte förskolebarn under Kapten Reko-veckorna

 • Mata grisar, mortla mjöl och gå på teater

  Utbildningsmaterialet ”Kapten Reko” används i förskolan där barnen även spelar Kapten Reko-spelet tillsamman med sina pedagoger. Den sista spelomgången äger rum på Skansen där barnen, efter en rundtur i parken och bland djuren, får träffa självaste Kapten Reko i en rolig teaterföreställning!

  – Det är fantastiskt att vi, mitt i stan, kan ge barn från hela Stockholm möjlighet att träffa kor, mata grisar och mortla mjöl. De får på ett roligt sätt lära sig mer om var maten kommer ifrån och varför det är viktig att inte slänga mat i onödan, säger Amanda Farfan Gonzales som är pedagog på Skansen och en av dem som tar emot förskoleklasser under Kapten Reko-veckorna.

  Var med i höst – då kör vi igen!

  Kapten Reko-veckorna genomförs under vår och höst på Skansen och är del av satsningen ”Kapten Reko” och ”Rekospelet” – ett utbildningsmaterial från Konsumentföreningen Stockholm.

  – Det allra roligaste är att barnen är så otroligt engagerade. De kan så mycket och vill så gärna berätta för en vad de lärt sig, det är ett enkelt med viktigt budskap – inte slänga maten, säger Amanda.

  Håll utkik på vår webbsida för nästa anmälningstillfälle om du är nyfiken på att delta eller vill tipsa en lärare!

 • Så här fungerar Rekospelet

  Med Kapten Reko och Rekospelet kan er klass lära sig varför man inte ska slänga maten och vad man kan göra för att minska matsvinnet.  Spelet vänder sig förskoleklasser och 5–6-åringar som går på förskolan.

  Rekospelet skickas ut till skolan och pedagogerna spelar detta tillsammans med barnen vid fyra olika tillfällen. Varje tillfälle innehåller en diskussionsdel, en aktivitet samt en utmaning. Vid varje avklarad del får ni en pusselbit som senare leder fram till ett lösenord.

  Femte och sista tillfället sker på Skansen. Där får barnen lära sig kopplingen mellan mat, djur och natur. De får även träffa Kapten Reko och blir dubbade till Rekohjältar.

  Läs om Kapten Reko och hur skolor kan delta.

  Läs mer om utbildningsmaterialet på Konsumentföreningen Stockholm (KfS) webbsida.

 • Skansen – Sveriges största klassrum

  Läs om Skansen skolverksamhet ”Sveriges största klassrum”.

  Är du lärare eller rektor? Prenumerera på vårt nyhetsbrev för skolan så får du regelbunden information om vad som händer i vårt spännande klassrum.