Restaurering och upptäckt i Skansens äldsta möbel

Under restaureringen av ett skåp från 1697 upptäcktes både lönnfack och brevfragment. Den 1 maj öppnas Bergsmansgården upp för besökare igen, där möbeln haft sin plats sedan 1926.

  • Under en tid har Skansens äldsta möbel, ett skåp daterat 1697, restaurerats av våra möbelkonservatorer. Bland annat har faneret varit skadat och nu lagats med varsam hand. Skåpet köptes in till Skansen 1926 och har sedan dess stått i Bergsmansgården, en miljö som illustrerar en förmögen bergsmans hem under 1700-talet.

    Möbeln är i ek och valnöt, har ovanliga hjärtformade intarsior och vackert dekorerade beslag. Handtagen på sidorna gjorde skåpet mer mobilt för att lättare kunna bäras ut vid brand, på resor eller flytten till sommarboendet. Det har fungerat som kontorsmöbel och består av sammansatta delar som byggts på under åren. I de 42 lådorna har man troligen förvarat viktiga dokument och ägodelar.

    Under arbetet upptäckte man odokumenterade lönnfack i flera delar av skåpet, och bakom ett av dessa även delar av ett brev. Brevfragmentet har inte gått att datera men vittnar om skåpets många funktioner.

    Skansens äldsta möbel återförs till sin plats i Bergmansgården och går att ses i sin helhet från den 1 maj när portarna slås upp för första gången sedan 2021.

  • Brevfragment från skåp på Skansen

    Delar av det brevfragment som hittades bakom skåpets lönnfack