Malin Persson Giolito är årets vårtalare på valborg

Den 30 april firar Skansen traditionsenligt valborg. Kvällen bjuder på vårtal, jazzmusik och studentsång.

 • Första gången valborg firades på Skansen var 1892, ett halvår efter att friluftsmuseet öppnat. Årets firande den 30 april bjuder på ett program i två delar. Dagtid blir det studentikost firande med vårsånger och spex. På kvällen välkomnas våren med ett traditionsenligt valborgsfirande vid Sollidenscenen under ledning av konferencier Kattis Ahlström. Innan valborgsmässobålet tänds hälsas våren välkommen av årets vårtalare, författaren och juristen Malin Persso Giolito. Kvällen bjuder dessutom på jazzspelning med bland andra Amanda Ginsburg och Nils Landgren, studentsång och valborgsmässobål.

  – Jag har något av en kärleksrelation med Skansen, som är ett av mina favoritställen på jorden, men ett mer kluvet förhållande till valborg efter alla år som jag jobbade som dörrvakt på Stockholms nation i Uppsala medan jag pluggade juridik. Att fira valborg i dörren på Stockholms nation, är mest fylla, kyla och varmkorv. Att fira in våren på Skansen är raka motsatsen, säger Malin Persson Giolito och fortsätter:

  – Att få äran att vårtala känns som en fint inslagen present som man har tittat längtansfullt på under lång tid och nu äntligen ska få öppna. Jag tycker dessutom att våren är alldeles särskilt efterlängtad just i år. Och inte bara vädermässigt. Vi behöver – mer än någonsin – se ljuset och höra vårfåglarna prata i mun på varandra och kanske våga tänka ett par hoppfulla tankar om framtiden. Det ska bli fint att försöka hjälpa till lite grann med den saken, säger Malin Persson Giolito.

  Den 30 april är, förutom valborgsmässoafton, även UNESCOS internationella jazzdag. På Skansen uppmärksammas det genom att valborgsfirandet avslutas med en jazzspelning med Grammisvinnaren Amanda Ginsburg tillsammans med de framstående jazzmusikerna Nils Landgren, Jan Lundgren, Hans Backenroth och Calle Rasmusson. Kvällen bjuder även på musik med prisade folkmusikduon Symbio och Stockholms Studentsångare.

  – Från min barndom, genom mina tonår och in i vuxenlivet förblir valborg den högtid vi sjunger in. Med musik samlas vi kring elden för att välkomna en varmare och ljusare tid. Det känns otroligt fint för mig att i år göra det i sällskap med några av våra finaste jazzmusiker och att dessutom få sjunga in våren med en och annan egen melodi, säger Amanda Ginsburg.

  Här kan du läsa mer om alla aktiviteter på valborg.
  Varför firas Valborg? Läs mer om historien bakom valborgsfirandet.

 • Valborg på Skansen Foto: Anna Hugosson

  Valborgselden tänds på Sollidenplanen.