Winter Lights – spektakulär ljuspromenad till Skansen i oktober

En ny och helt unik upplevelse kommer till Stockholm i vinter och har världspremiär på Skansen, för att sprida ljus under några av årets mörkaste månader. Idag släpps biljetterna till Winter Lights på Skansen som öppnar 27 oktober.

 • Winter Lights på Skansen

  När: Start 27 oktober och pågår till 28 januari 2024

  Längd: 1,5 km promenad som tar ca 60-90 minuter att gå – insläpp till promenaden sker under tidsintervaller om 20 minuter

  Mer information och biljetter: Här kan du läsa mer om Winter Lights

 • Den vackra ljuspromenaden kommer att hylla Skansens kulturhistoria och naturliga inramning med en serie unika ljusinstallationer utplacerade längs ett cirka 1,5 kilometer långt promenadstråk. Det blir ett perfekt tillfälle för besökare i alla åldrar att njuta av den vanligtvis så mörka vintern på ett helt nytt sätt.

  Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Stiftelsen Skansen, säger:

  – Skansen har sedan ett par år tillbaka fokuserat extra mycket på utveckling av erbjudandet till gäst. Vi vill ta oss närmare nutiden och vara aktuella med nya överraskande upplevelser. Det är därför extra spännande att öppna upp en helt ny attraktion mitt i det svenska vintermörkret. Vi tror att Winter Lights på Skansen bokstavligt talat kommer bli en magisk upplevelse där vi varmt välkomnar gamla och nya Skansengäster.

  Ljuspromenader, där storskaliga ljusinstallationer ramar in upplevelsen, har gjort succé i Nordamerika, Storbritannien och delar av övriga Europa. Men för den svenska publiken är det en ny upplevelse. Skansens 1800-talsbyggnader och vackra landskap kommer att kombineras med det senaste inom kreativ och hållbar ljusteknik. Producerat av Temple Live Entertainment (TLE), som tidigare har levererat andra framgångsrika immersiva upplevelser och underhållning i såväl Skandinavien som runtom i Europa, blir Winter Lights på Skansen nu den andra platsen som presenteras. Sedan tidigare är det klart att Winter Lights på Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal öppnar 17 november.

  Förutom över ett dussin stora, specialdesignade ljusinstallationerna kommer promenadstråket även att ramas in av ytterligare ljuseffekter och dekorationer. Dessutom kommer Winter Lights att få ett exklusivt framtaget ljudlandskap, som bidrar till den magiska stämningen. Det blir en fantastisk helhetsupplevelse. Den cirka 1,5 km långa rutten tar omkring 90 minuter att gå. För att förhöja upplevelsen ytterligare kommer besökarna att släppas in till Winter Lights under tidsintervaller om 20 minuter. Det gör att alla kan njuta i sin egen takt utan att behöva trängas. Längs leden finns även mat- och dryckesstånd med omsorgsfullt utvalda och säsongsanpassade smaker.

  TLE har anlitat den internationellt hyllade ljusdesignerbyrån Ammonite för att utifrån varje plats unika förutsättningar skapa den skräddarsydda utformningen av Winter Lights på Skansen och Winter Lights på Gunnebo Slott och Trädgårdar. Ammonite har gjort sig kända för att ligga i teknisk framkant. De har tidigare arbetet med allt från musikaler och rockkonserter till andra immersiva upplevelser. Projektet genomförs i samarbete med den lokala partnern FKP Scorpio, som har omfattande erfarenhet från den svenska livemusikbranschen och en unik kunskap om att arrangera stora evenemang. Ingrid Sutej, VD på TLE, säger:

  – Skansen är beundrat och älskat i hela Sverige. Vi är otroligt glada över att få samarbeta med dem och ta Winter Lights till Stockholm. Skansen är en väldigt speciell plats både för Stockholms invånare och turister. Vi lovar att ära detta kulturarv genom att erbjuda en upplevelse av allra högsta kvalitet – en upplevelse som framhäver den underbara miljön och platsens historia. Vår förhoppning är att skapa en ny tradition för vinterbesök på Skansen, och därmed bygga vidare på arvet efter Skansens grundare Artur Hazelius.

 • Om Temple Live Entertainment

  Producent och promotor som ingår Eventim Live-koncernen med partners i femton länder. Verkar i flera underhållningsgenrer, däribland teater, komedi, utställningar och klassisk musik.

  Läs mer hos temple-live.com

 • Om FKP Scorpio Sweden

  Efter tio år i Sverige hade företaget 2022 ett rekordår som arrangör av Ullevi-spelningar med Håkan Hellström, Ed Sheeran, Rammstein och Lalah. Internationellt finns FKP Scorpio i hela Europa.

  Läs mer hos fkpscorpio.se

 • Om Ammonite

  Ljusdesignbyrå med inriktning på immersiva upplevelser, grundad i New York av Rob Casey och Jonathan Lyle. Jobbar med såväl musikaler som konserter.

  Läs mer hos ammonite.ltd