Dop och namngivning

På Skansen kan familjen uppleva många minnesvärda stunder tillsammans! Bjud in nära och kära till traditionsenligt dop med präst i Seglora kyrka eller en namngivning i någon av våra vackra miljöer – året runt.

 • På Skansen firar vi livets och årets alla högtider, alltid med barnen i centrum. Skansen är därför en naturlig plats att komma till när familj och vänner vill samlas kring det nya livet. Fira familjens senaste tillskott hos oss!

 • Information om dop och namngivning

  Dop i Seglora kyrka: Rymmer 250 gäster

  Miljö för namngivning: Det finns stor flexibilitet kring var en namngivningsceremoni kan hållas, exempelvis i Djurgårdspaviljongen (maj-sep), Skogaholms lusthus, Oscarsterassen och Swedenborgs lusthus i Rosengården.

  Pris: 9500 kr för dop, 6500 kr för namngivning

  I priset ingår hyra av lokal/miljö, Skansenentré för era gäster, organist (vid dop), blommor samt programvärd. I dopgåva från Skansen får barnet en dopljusstake och vid namngivning får barnet en minnesgåva från Skansens Glasbruk.

  Dopförrättare: Ni kontaktar själva en präst till dopet. Vänd er i första hand till er hemförsamling.

  Kring namngivningsceremoni finns inga formella regler, utan kan ledas av föräldrarna eller blivande faddrar. Många väljer att använda en borgerlig officiant, vilken ni själva kontaktar.

  För frågor eller bokning: kontakta oss på 08-442 82 70 eller bokning@skansen.se

Checklista och mer information

 • Inför och under dagen

  Miljön
  I bokningen ingår en visning av dop/namngivningsmiljön för två personer (30 minuter).

  Dop/namngivningsmiljön disponeras i 1 timme under bokad dag.

  Alla Skansens dop- och namngivningsmiljöer är en del av museet och är således känsliga, alla dekorationsförslag måste därför godkännas av oss på förhand. Inga dekorationer får tejpas, häftas eller på annat sätt fästas i miljöerna.

  Entré
  Entréavgift för era gäster ingår i bokningen. Gästerna bör ta med sin inbjudan eftersom den gäller som entrébiljett till Skansen. Om fysisk inbjudan saknas, be gästerna att uppge ert namn samt plats och klockslag för dop/namngivning.

  Ni och era gäster är välkomna till Skansen från klockan 10 den bokade dagen. Tillgång till miljön för förberedelser har familjen 30 minuter innan dop/ceremoni. För samtliga gäster sker insläpp till miljön tidigast 15 minuter innan start.

  Kontakt: Vid akuta problem under dagen, kontakta Sollidsporten på 08-442 81 21

 • Aktuellt vid dop i Seglora kyrka

  Kontakta den präst ni önskar till dopet, eftersom präst inte ingår i bokningen. Vänd er i första hand till er hemförsamling.

  Information om vilken organist som kommer att tjänstgöra vid dopet får ni ca fyra veckor innan bokat datum. Ni kommer tillsammans med er präst och organisten överens om vilken musik ni önskar. I Seglora kyrka finns en orgel och ett elpiano. Organisten hjälper er med in- och utgångsmusik, psalmer samt ackompanjemang av eventuella solister, förutsatt att noter förmedlas till organisten i tid. Önskar ni låtar som organisten inte har noter till står ni för dessa själva. Har ni solist som organisten ska ackompanjera finns möjlighet att spela igenom låten en gång i kyrkan under den halvtimme som ni har tillgång till kyrkan innan dopet börjar.

  Psalmböcker finns på plats men skriv med fördel in psalmnummer eller hela texter i ert program.

 • Tillgänglighet och hygien

  Till Seglora kyrka finns rullstolsramp. För övriga lokaler, kontakta vigsel.dop@skansen.se.

  På grund av säkerhetsskäl måste barnvagnar parkeras utanför kyrkan.

  Toalett med skötbord finns i Seglora kyrka för dopfamiljen, programvärden har nyckel dit.

 • Parkering och trafik

  Dop/namngivningsfamilj samt gäster som anländer med bil eller taxi är välkomna att köra fram till bussvändplanen vid Solliden. Därifrån är det ca 200 m promenad till Seglora Kyrka.

  Skansen har mycket begränsade möjligheter till parkering och kan reservera parkeringsplats till en (1) bil på Skansens område. All parkering på Skansen är avgiftsbelagd.

  Annan parkering hänvisas utanför Skansen. Allra smidigast är att anlända med taxi eller kommunala färdmedel till buss- och spårvagnshållplats Skansen, eller Allmänna Gränd för den som kommer med båt.

  Passertillstånd
  Under lördagar och söndagar från maj t.o.m. september samt under december krävs passertillstånd för att köra bil på Djurgården. Med er bokning på Skansen har ni möjlighet att anmäla fem (5) personbilar för inpassering. Maila registreringsnummer på bilarna senast kl 12 på torsdagen samma vecka till vigsel.dop@skansen.se.

  Observera att dessa passertillstånd inte gäller för parkering, utan endast som tillstånd att få köra förbi bommen vid Nordiska museet. Taxi, buss och spårvagn har alltid tillstånd att passera.

  Kontakt: Vid trafik- och parkeringsfrågor, kontakta vigsel.dop@skansen.se

 • Festvåningar och restauranger

  På Skansen finns flera festvåningar och restauranger att boka i anslutning till dop/namngivning.

  Barnmatsalen Krubban kan bokas på lördagar, och passar för kaffekalas eller en enklare doplunch där ni själva tar med mat och dryck. Kontakta bokningen på bokning@skansen.se för mer information.

  Restaurang Solliden: 08-566 370 00, info@skansensrestauranger.se

  Solliden, Högloftet, Gustavianska våningen m.fl: skansensrestauranger.se

  Restauration Gubbhyllan: 08-664 42 00, bokning@gubbhyllan.segastronoma.se

  Krogen Stora Gungan: 08-660 66 01 info@storagungan.sekrogenstoragungan.se

  Flickorna Helin med festvåningen Skånska gruvan: 08-664 51 08, info@flickornahelin.comflickornahelin.se/

 • Avbokningsregler

  Avbokning eller ändring av tid görs hos Skansen via mail bokning@skansen.se senast två månader innan bokat datum.

  Vid avbokning senare än två månader innan bokat datum debiteras hela kostnaden.

 • Kontaktlista

  Skansen Bokning: 08-442 82 70, bokning@skansen.se

  Frågor gällande er vigsel, visning av lokal, organist samt spelmän: vigsel.dop@skansen.se

  Uthyrning av häst och vagn: 08-442 81 18, tama@skansen.se

  Skansentåget: 070-46 33 898