1950-talssommar på Skansen

Från svängig musikal till cykelsemester – på Skansen kan du göra en tidsresa till 1950-talet och få en ordentlig dos nostalgi när du besöker oss i vår och sommar!

 • ”Slappna av, men var inte lat!” sammanfattar synen på ledighet och fritid under det svenska 1950-talet. Den ”rätta” semestern enligt normen helst vara både fysiskt aktiv och ha nyttiga inslag: semesterfiraren skulle gärna lära sig något nytt.

  När du besöker Skansen i vår och sommar får du uppleva både nytta, nöje och nostalgi genom flera aktiviteter med 1950-talet i fokus. Promenera i den grönskade parken, sjung med i välbekanta låtar eller inspireras av dåtidens cykelsemester. Välkommen!

 • Premiär 4 maj

  Bollnästorgets dansbana

  Det är 1950-tal och familjen Alinder ställs inför inför en utmaning när pappa Hasse kommer hem från jobbet med en gåtfull present. Hur ska de hantera konsekvenserna av detta tillskott i hushållet?

   

  Följ med på en svängig och humoristisk resa i tiden till 1950-talets hushåll och hjärtevärmade familjeliv i Skansens nya musikal!

 • Från 4 maj

  Runtom på Skansen

  När du besöker Skansen under sommaren kan du möta Ulla och Gunnel från 1952, två väninnor som  ger sig ut på en efterlängtad cykelsemester.

   

  De rör sig runtom i parken, stanna till och prata med dem en stund! Hör mer om vilken packning de har med sig, om allemansrätten, industrisemester och om både kontraster och likheter med dagens semestrande.

 • Från 17 juni
  Folkets hus på Skansen

  Folkets hus

  Folkets hus var en viktig samlings plats för politiska möten, diskussioner och studiecirklar. Det var också en plats för ungdomar att träffas, som dans- eller biokvällar.

   

  Träffa några lokala ungdomar från tidigt 1950-tal för att se hur det går för dem att starta upp ett sommarkafé!

 • Från 4 maj
  Skansens vandringsorkester

  Runtom på Skansen

  Stanna till, njut och sjung med under hela sommaren när Vandringsorkestern tar ton! De är en ambulerande musikensemble som rör sig runt i parken och spelar välkända visor och sånger från 1950-talet.

 • Från 4 maj

  Bollnästorget

  Testa din motorik med lekredskap och spel som var vanliga vid Folkparkernas glansdagar. Här finns bland annat rockringar, Couronne och twistband. Eller varför inte utmana en vän i att hoppa hage?