1950-talssommar på Skansen

Från svängig musikal till cykelsemester – i sommar har vi flera aktiviteter och program som ger en ordentlig dos nostalgi!

  • ”Slappna av, men var inte lat!” sammanfattar synen på ledighet och fritid under det svenska 1950-talet. Den ”rätta” semestern enligt normen helst vara både fysiskt aktiv och ha nyttiga inslag: semesterfiraren skulle gärna lära sig något nytt.

    När du besöker Skansen i sommar får du uppleva både nytta, nöje och nostalgi genom flera aktiviteter med 1950-talet i fokus. Promenera i den grönskade parken, sjung med i välbekanta låtar eller inspireras av dåtidens cykelsemester.

  • Bollnästorgets dansbana

    Det är 1950-tal och familjen Alinder ställs inför inför en utmaning när pappa Hasse kommer hem från jobbet med en gåtfull present. Hur ska de hantera konsekvenserna av detta tillskott i hushållet?

     

    Följ med på en svängig och humoristisk resa i tiden till 1950-talets hushåll och hjärtevärmade familjeliv i Skansens nya musikal!

  • Runtom på Skansen

    När du besöker Skansen under sommaren kan du möta Ulla och Gunnel från 1952, två väninnor som  ger sig ut på en efterlängtad cykelsemester.

     

    De rör sig runtom i parken, stanna till och prata med dem en stund! Hör mer om vilken packning de har med sig, om allemansrätten, industrisemester och om både kontraster och likheter med dagens semestrande.

  • Folkets hus på Skansen

    Folkets hus

    Folkets hus var en viktig samlings plats för politiska möten, diskussioner och studiecirklar. Det var också en plats för ungdomar att träffas, som dans- eller biokvällar.

     

    Träffa några lokala ungdomar från tidigt 1950-tal för att se hur det går för dem att starta upp ett sommarkafé!

  • Skansens vandringsorkester

    Runtom på Skansen

    Stanna till, njut och sjung med under hela sommaren när Vandringsorkestern tar ton! De är en ambulerande musikensemble som rör sig runt i parken och spelar välkända visor och sånger från 1950-talet.

  • Bollnästorget

    Testa din motorik med lekredskap och spel som var vanliga vid Folkparkernas glansdagar. Här finns bland annat rockringar, Couronne och twistband. Eller varför inte utmana en vän i att hoppa hage?