Gör som 3 949 andra par och gift er på Skansens Drop in-bröllop

Den 10 juni 2023 är det dags för årets Drop in-bröllop. Ta med legitimation och hindersprövning – vigselförrättare, vittnen, brudbuketter och Sveriges Radios Symfoniorkester finns redan på plats.

 • Sedan 2010 har Skansen arrangerat drop in-bröllop den andra helgen i juni. Under dessa år har 3 949 par gift sig i den grönskande parken denna dag. Lördag den 10 juni är det dags för 2023 års drop in-bröllop. Det blir en dag för alla med längtan att gifta sig på en vacker och minnesvärd plats, utan att det behöver kosta särskilt mycket vare sig i tid eller pengar. Allt man behöver ha med sig är legitimation och hindersprövning.

  En som vet hur det är att gifta sig här är Skansens evenemangschef Matilda Klein som, många år innan hon själv började arbeta på Skansen, gifte sig på drop in-bröllop 2014.

  – Vi bjöd alla vi kände: barn och vuxna, släkt och vänner – och alla fick plats! Vi blev 100 personer som njöt tillsammans på champange-picknick vid Hazeliusängen tills vårt nummer ropades upp och jag och Leo blev fru och man på Bollnässtugans farstukvist. Ett fantastiskt fint minne som jag tänker på nästan varje dag, nu när den minnesvärda bröllopsplatsen några år senare har förvandlats till min arbetsplats, säger Matilda Klein.

 • Drop in-bröllop 2022. Foto: Sara Kollberg.

  Ett bröllopspar förevigas vid vigselområdet på Tingsvallen

 • Vid vigselområdet finns allt för att göra dagen precis som brudparet önskar. Alla par har tillgång till make up-artister, hår- och nagelstylister, livemusik, bindning av björklövskrans, och lekaktiviteter för medföljande barn. I ombytestältet går det att få hjälp med ombyte till bröllopsklänning eller annan klädsel samt enklare sömnad som att sy i en knapp eller laga en söm. Utöver detta finns möjlighet att köpa färdiga bröllopsbuketter, eller komponera en egen, fotas av bröllopsfotograf och göra en kort bröllopsresa med häst och lövad vagn eller det klassiska Skansentåget.

  Själva vigselområdet är utomhus på grönskande Tingsvallen där både borgerliga och kyrkliga vigselförrättare finns på plats, tillsammans med vittnen. Ceremonin tar cirka 10 minuter och efter vigseln finns champagnebar liksom flera restauranger och kaféer för fika eller bröllopsmiddag. På eftermiddagen blir det även kärlekskonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester och baryton Mathias Brorson. De bjuder på Hugo Alfvéns Midsommarvaka, Bobbie Ericsons Utskärgård och andra klassiska nordiska favoriter.

  – Drop in-bröllop är en fantastisk dag på plats, för brudparen, men även för alla andra som inte ska gifta sig men gärna upplever den kärleksfulla stämningen och ser alla par som säger ja till varandra. Skansen fylls av brudpar i alla åldrar, uppklädda eller i favorit-t-shirten, tillsammans med hela släkten eller på tumanhand. Det är en oförglömlig dag och jag hoppas möta många brudpar i juni, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

  Läs mer om hur ni kan gifta er vid Drop in-bröllop på Skansen.

 • Praktisk information om Drop in-bröllop på Skansen
  • Pris: 1500 kr/par
  • Tid: Bröllopsentrén är öppen kl 10–15 och vigslarna pågår till dess att alla är gifta.
  • Språk: Borgerlig vigsel kan genomföras på svenska, engelska, franska, tyska, spanska, persiska och grekiska. Kyrklig vigsel kan genomföras på svenska och engelska.
  • För att gifta er under Drop in-bröllop på Skansen behöver ni ta med er:
   • Giltig legitimation
   • Giltig hindersprövning (2 papper, hindersprövning och vigselintyg)
   • Partnerskapsintyg vid registrerat partnerskap
   • Vid kyrklig vigsel behövs ett medlemsbevis som intygar att en av parterna är medlem i Svenska kyrkan.