Trädgårdsmarknad, sticklingsbyte och historiska odlingar under Skansens Trädgårdsdagar 

Helger den 6-21 maj är det dags för årets Trädgårdsdagar på Skansen. Gå på trädgårdsmarknad, få tips från trädgårdsmästare och naturpyssla.

 • Under tre helger i maj förvandlas Skansen och Skogaholms Herrgård från 1700-talet till en plats för inspiration och kunskap inför stundande trädgårdssäsong. Gå på trädgårdsmarknad, få tips från Skansens trädgårdsmästare och naturpyssla. Årets Trädgårdsdagar bjuder även på flera nyheter, däribland sticklingsbyte, trädgårdskafé, naturvinskurs och guidade visningar genom stadsodlingens historia.

  Trädgårdsdagarna på Skansen hade premiär 2022, nu är man tillbaka för tre grönskande helger. Lördagar och söndagar den 6-21 maj förvandlas gården kring historiska Skogaholms Herrgård till trädgårdsmarknad med försäljning av allt från växter och fröer till keramik och trädgårdsmöbler. Dessutom finns möjligheten att träffa utställare, odlingsexperter och organisationer som delar med sig av kunskap och tips om växter och trädgårdsskötsel.

  Runt omkring trädgårdsmarknaden blir det fullt av aktiviteter för såväl trädgårdsproffs som hobbyodlare och de allra yngsta. Naturpyssel och pröva på-aktiviteter, pop-up trädgårdskafé med Kafé Petissan och tobaksodlingens historia på Snus- och Tändsticksmuseum. Dessutom kan du ta med egna sticklingar och byt dem mot nya. Inne i den ståtliga Skogaholms Herrgård har formgivaren, designern och blomsterkreatören Hanna Wendelbo skapat blomsterutställningen Sköna majs blomstrande flor som hyllar vårens slow flowers.

 • Familjeaktivitet_tradgardsdagarwebbpuff

  Familjeaktiviteter under Trädgårdsdagarna.

 • – Varje dag, året om, kan våra gäster uppleva Skansens gröna park, där tre århundraden av trädgårdshistoria möter vår samtid och insikter om trädgårdens vikt för vår framtid. Under Trädgårdsdagarna låter vi parken ta extra mycket plats. Vi hoppas att många ska komma hit för en inspirerande stund, prata trädgårdar och odling förr och upptäcka mer av vårt fantastiska gröna kulturarv. Ta även tillfället i akt att möta Skansens kunniga trädgårdspersonal som finns på plats och berättar om hur vi arbetar med trädgårdarna på Skansen, säger Karin Ringholm, parkchef på Skansen

  För den som vill lära sig göra naturvin, binda en blomsterkrans, gå på en guidad promenad genom 300 år av trädgårdshistoria, anlägga en äng hemma eller höra allt om stadsodling finns utöver det publika gästerbjudandet flera visningar, kurser och workshops att boka in sig på.

  Trädgårdsdagar på Skansen, helger 6-21 maj kl 10-16

  Helgen den 13-14 maj gästas Skansen även av Hoppfallerej – Astrid Lindgrens Värld på Skansen.

 • Om Skansens Trädgårdar 
  När friluftsmuseet Skansen grundades 1891 planterades stora mängder träd, buskar och plantor för att förvandla de kala klipporna på Djurgården till en grönskande oas, mitt i centrala Stockholm. Skansen idag är en unik grön park med historiska trädgårdar, odlingar och vild vegetation från norra till södra Sverige.
  Upptäck Skogaholms pampiga köksträdgård från 1700-talet, utforska Naturstigen och lär dig mer om biologisk mångfald, inspireras av 1900-talets koloniträdgårdar, njut av Rosengårdens prakt och kika in på såväl tobaks- som stadsodlingar i 1800-talets stadskvarter. I hela parken värnas det gröna kulturarvet genom bevarandet av svenska kulturväxter.